Itt vagy most

Összefoglaló a DSZK nyílt elnökségi üléséről

Jól sikerült a Diósgyőr Szurkolók Közössége –  Egyesület (DSZK) ankéttal összekötött nyílt elnökségi ülése. A rendezvényen a hétköznapi időpont ellenére csaknem 100 DVTK szurkoló jelent meg, idősebbek és fiatalabbak egyaránt. A helyszínen lehetőség volt a csatlakozáshoz szükséges adatlap kitöltésére is, amivel elég sokan éltek is már a kezdés előtt, ennek a piros színű adatlapnak az egyik felét felnyújtva lehetett a napirendi pontokról szavazni.

A napirendi pontok ismertetése után gyorsan el is kezdődhetett az érdemi rész, először a DSZK-ról esett pár szó, röviden bemutatták a megjelent alapító tagokat, az egyesület céljait, lehetőségeit. Mivel a legtöbb szurkolót a csatlakozás lehetősége érdekli, ezzel kapcsolatban egyelőre az egyesulet.dszk@gmail.com email címen, illetve a Diósgyőr Szurkolók Közössége facebook oldalán (https://www.facebook.com/diosgyor.szurkolok.kozossege/) lehet érdeklődni, a későbbiekben saját weboldala is lesz az egyesületnek. Az egyesület új tagjai 6 hónap után válnak majd teljes jogú taggá, a tagdíj havonta 500 Ft lesz, amiből egy klubhelyiséget bérel majd az egyesület, amit a tagok használhatnak, illetve a működéssel kapcsolatos költségeket is ebből fedezik. Fontos kiemelni, hogy az egyesület tisztségviselői társadalmi munkában végzik a tevékenységüket. A tagok minden évben jogosultak lesznek egy ingyenes, limitált darabszámú szurkolói ajándékra, ez az első évben egy szurkolói sál lesz.

Az egyesület bemutatása után következett a bérlet- és jegyárak kérdése, ez 2 külön napirendi pont lett volna, de a nagy átfedés miatt érdemes egyként kezelni őket. Elhangzott pár javaslat azzal kapcsolatban, hogy a csapat szereplése és a jegyárak nincsenek összhangban, és ezt milyen módon lehetne kezelni. Szó esett a családi bérletről és jegyről, nyugdíjas szektor létrehozásáról, valamint arról is, hogy bizonyos életkor alatt a gyerekek ingyen bemehessenek a DVTK hazai mérkőzéseire. Néhány bérletes szurkoló nehezményezte, hogy a klub részéről nem foglalkoznak velük azóta, hogy megvették a bérletet, korábban legalább kaptak egy saját kis névtáblát még a régi stadionban. Teljesen egyetértettek a megjelentek abban, hogy az egyesület nyújtson be javaslatot a klub újonnan kinevezett marketing és kommunikációs igazgatójának ezzel a témakörrel kapcsolatban.

unnamed (1)

A következő napirendi pont arról szólt, hogy lehetőség szerint minél több borsod megyei iskolás csoportot (felnőtt kísérőkkel) lásson vendégül a klub egy-egy hazai mérkőzésen, így erősítve a régióhoz kötődő fiatalokban a klub szeretetét. Az eredeti javaslat egy 30 fős csoportról szólt, de aztán a felszólalók hatására ez legalább 30 főre változott, a megvalósítás pontos részletei még kidolgozásra várnak.

Az 5. napirendi pont a DVTK felnőtt férfi labdarúgóinak teljesítménye volt, illetve a kérdés, hogy ezzel a szurkolók tudnak-e kezdeni valamit. Abban nagy egyetértés volt, hogy a jelenlegi szereplés a Diósgyőrhöz méltatlan, többen kemény, határozott fellépést követeltek, idősebb szurkolók felelevenítették, hogy régen bizony az öltözőbe is bementek Csáki Jóska báék és úgy ösztönözték a játékosokat jobb szereplésre. Természetesen ma már más idők járnak, ezért a szervezett csoportok által javasolt bojkott került szóba, mint első lehetőség. Tekintettel arra, hogy a Debrecen elleni mérkőzésre már sokan megvették a jegyet, szabadnapot vettek ki, ezért a legjobb megoldásnak az tűnt, hogy a mérkőzés első 10 percében mindenki a lelátó alatt lesz, majd utána közösen elfoglalják a szurkolók a helyeiket. Erről a szervezett csoportok facebook oldala már közzé is tette a felhívást. A rengeteg új, sokszor nem is Miskolcon szereplő szakosztállyal kapcsolatban is érkezett szurkolói kritika, egyrészt a hagyományos diósgyőri szakosztályokra (birkózás, súlyemelés, természetjárás) hívták fel a figyelmet, hogy érdemes lenne velük komolyabban foglalkozni, másrészt arra, hogy jó dolog a sok sportág, de előbb a legnépszerűbbet, a férfi labdarúgást kellene gatyába rázni.

A sokak által várt 2%-os tulajdonrésszel kapcsolatos napirendi ponttal összefüggő kérdések a következők voltak: többen arra voltak kíváncsiak, hogy milyen módon lehet ezt megvalósítani, másrészt arra, hogy ez milyen jogokat ad és kötelezettségeket ró az egyesületre. Itt volt némi bizonytalanság, hiszen rengeteg jogi buktatója lehet ennek, amiket előre nem lehet tudni, de összességében szinte mindenki úgy gondolta, hogy ezt a lehetőséget érdemes kihasználni, mivel így egyből értesülhetnek a szurkolók olyan döntésekről, amelyek esetleg összeegyeztethetetlenek egy DVTK szurkoló értékrendjével, és fel lehet hívni idejében az illetékesek figyelmét, hogy az adott döntést gondolják át újra. A másik nyomós érv a klub pénzügyeivel kapcsolatos volt: a költségvetésünk nagyságrendje nem indokolja az elmúlt évek kiábrándító szereplését (itt természetesen a felnőtt férfi labdarúgókról van szó), ha az egyesület képviselőjének lesz rálátása arra, hogy milyen kiadásai vannak a klubnak, mennyi jut ténylegesen a felnőtt férfi labdarúgócsapat szerepeltetésére, akkor az üzleti titkokat tiszteletben tartva tudja erről tájékoztatni a szurkolótársait, így kevesebb spekuláció és pletyka lát majd napvilágot.  Mivel a 2%-os felajánlás a kisebbségi tulajdonos részéről érkezett, a másik 2%-kal kapcsolatban az egyesület a klubbal egyeztetést fog kezdeményezni, erre szintén ellenszavazat nélkül adták áldásukat a helyszínen levő szurkolók. Az ezzel kapcsolatos fejleményekről a DSZK facebook oldala és a DVTK szurkolói oldalak (amigeleken.hu1910.hu) rendszeresen be fognak számolni.

unnamed (2)

A végére az egyéb kérdések maradtak, de a legfontosabb témaköröket korábban átbeszélve már nem nagyon maradt semmi, ami említést érdemelt volna. Elhangzott, hogy a jövőben rendszeresen lesznek ilyen rendezvények, ahol már nemcsak a szurkolók, hanem a két tulajdonos (vagy az ő képviselőik), illetve a játékosok és szakmai stáb tagjai is megjelenhetnek és a helyszínen reagálhatnak a különböző felvetésekre.

Végül álljon itt a szurkolói weboldalak képviselőinek rövid véleménye a rendezvényről:

Emődi Zoltán, az amigeleken.hu szerkesztője:

“Minden nap látjuk, hogy a különböző fórumokon mennyi jó ötlet kerül elő, de aztán elsikkad, mert nincs aki megvalósítsa ezeket. Ez a találkozó is megmutatta, hogy mennyi potenciál van ebben a táborban és ha az egyesület eljuttatja a klubhoz ezeket az öteleteket, akkor akár rövid időn belül is jobban és megbecsültebben érezhetik magukat a szurkolók a stadionban és azon kívül is.

Sikerült kikerülni a politikát ami egyébként nagy eredmény hiszen minden nap látjuk, hogyan feszülnek egymásnak szurkolók emiatt. Szerencsére ezen a találkozón ennek nyoma sem volt, hiszen felülírta a csapat iránti szeretet és aggódás.

Furcsa volt látni, hogy idősebb szurkolók szólítják fel a szervezett csoportokat, hogy most már drasztikusabb fellépés kell a klub felé, mert a csapat teljesítménye értékelhetetlen. Ez azért megmutatja, hogy egy DVTK szurkólóban a tűz soha nem alszik ki. Ez nekem egy nagyon jó üzenet volt a fiatalok felé.

Sok munka lesz még, de valami biztosan elindult. Mindenki elégedetten térhetett haza, hiszen a vendégek úgy érezhették, hogy meghallgatták őket, a szervezők pedig elég municiót kaptak a munka elkezdéséhez.”

Elek Zoltán, az 1910.hu szerkesztője:

“Összességében a célját elérte a rendezvény, érkezett sok építő jellegű javaslat a szurkolóktól, és végre kiszakadva az interneten történő elégedetlenkedésből, személyesen is mindenki elmondhatta, hogy mit hiányol, mivel nem ért egyet. A szervezés, hangosítás megfelelő volt, a szurkolók tiszteletben tartották egymás felszólalásait, nem kiabáltak közbe, jó érzés volt, hogy sokan aggódnak a diósgyőri labdarúgásért és a klubért.

Az is tetszett, hogy nem volt politikai felhang, a szükségesnél többet nem került szóba ilyesmi, azt hiszem, hogy ez nagyon fontos előrelépés volt abból a szempontból, hogy ismét az legyen az első mindenkinél, hogy én DVTK szurkoló vagyok és a másik DVTK szurkolót nem a politikai hovatartozása alapján ítélem meg, hanem az alapján, hogy ő is ahhoz a családhoz tartozik, amelyikhez én.

Amiben nekem hiányérzetem volt, az a férfi labdarúgáson kívüli sportágakkal kapcsolatos: bár egyértelmű, hogy sokaknak a Diósgyőr a focit jelenti, de a többi sportágban is vannak csapataink, van utánpótlás, ahol sok helyi fiatal sportol, akik szintén a DVTK családjához tartoznak. Ha már a szurkolók összefogásáról szól az egyesület, akkor nem szabad őket sem elfelejteni. Erre valószínűleg jelen állapotában még nincs kapacitása az egyesületnek, de a tagság bővülésével itt is rengeteg lehetőség adódik, lehet akár szurkolást szervezni különböző utánpótlás csapatok mérkőzéseire, akár valamilyen rendezvényt tartani a fiatalok számára, ahol nemcsak sportolóként, de szurkolóként is erősíthetik diósgyőri kötődésüket.

Bár vannak, lesznek nehézségek az egyesület életében, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy jó úton jár, sikerült megtenni az első lépést, innentől rajtunk múlik, hogy mi lesz ebből, a határ a csillagos ég.”

 

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK