Beharangozó: Diósgyőr – MTK

Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt állítom, számunkra a lehető legrosszabb időpontban jött a válogatott szünet. Hat vereséget követően ugyanis végre újra be tudtuk gyűjteni a három bajnoki pontot, ráadásul éppen az a Debrecen volt a szenvedő fél, amely csapat ellen a közelmúltban kivételesen rossz volt a mérlegünk. A legfontosabb, amit a győzelemből tanulhattunk, hogy még képesek vagyunk jó eredményt elérni, az önbizalom többletnek pedig komoly szerepe lehet az eheti ütközet során is, az MTK gárdájával mérkőzünk meg szombaton, újfent Miskolcon.

Feczkó Tamás együttese eddig erőn felül teljesít, 24 pontjukkal a tabella harmadik helyét foglalják el. Jó formában érkeznek Diósgyőrbe, az előző öt bajnokijukon mérlegünk 3-1-1, a Vidi – Újpest – Felcsút hármast legyőzték, a Honvéddal döntetlent játszottak, egyetlen vereségüket a Ferencváros otthonában szenvedték el. Ami szintén nem a mi sikerünket vetíti előre, az a fővárosi kék-fehérek idegenbeli szereplése: Hét, Hidegkúti Stadionon kívül megrendezett bajnokijukból négyet is meg tudtak nyerni, egy döntetlen és két vereség mellett. Legeredményesebb játékosuk az ötgólos Kanta József.

A vendégek kapuját minden bizonnyal a 29 éves, Olimpik Donyecktől szerződtetett ukrán, Artem Kychak lesz. Nem a megbízhatóság szobra a hálóőr, tizennégy bajnokin már húsz alkalommal vették be a kapuját, ami az ötödik legrosszabb az NB1-ben.

A DVSC elleni mérkőzéssel ellentétben a vendégek védelme ezúttal egy magasabb átlag életkorú, éppen ezért tapasztaltabb egység lesz. A jobbhátvéd jó eséllyel a 24 éves Baki Ákos lesz, a védelem bal szélén pedig a 30 esztendős, Dinamo Kijev játékosként ukrán bajnok és kupagyőztes Evgen Selin várják a hazai rohamokat. Ők egy tapasztalt magyar párost, Pintér Ádámot valamint Balogh Bélát fogják közre. Pintér már 30 éves, 29-szeres válogatott, korábban megfordult Spanyolországban, Görögországban, Oroszországban és Németországban is, eredeti posztját tekintve védekező középpályás, Balogh Béla 33. évében jár, kilencszeres válogatott, ő Angliában és szintén Spanyolországban légióskodott. A csapatrészben tehát bőven van tehetség/tapasztalat, sokszor azonban olybá’ tűnik, némelyek ólomlábakon üldözik a támadókat, talán éppen ez a sok kapott góljuk oka.

Ha már tapasztalat, abból a középpályán is akad bőven: A pálya közepén Feczkó Tamás vezetőedző szinte állandó jelleggel Vass Ádám, Kanta József valamint korábbi középpályásunk, Bognár István triójára alapoz. Vass nagyon fiatalon, már 16 évesen légiósnak állt, a Stoke City játékosa lett, később megfordult Bresciában, Kolozsvárott, illetve a belga Oostende csapatában is, a védekező középpályás tizenegyszeres válogatottnak mondhatja magát. A támadások építésért talán az NB1 legtechnikásabb párosa felel, Kanta József, valamint Bognár István, utóbbit egy Diósgyőr szurkolónak sem kell külön bemutatnom, idén már négy találatot jegyez, nem lenne meglepetés, ha Marco Rossi válogatott keretében is feltűnne a közeljövőben. Ahogy korábban említésre került, hiába középpályás, Kanta József öt góljával vezeti az MTK házi góllövőlistáját. A háromszoros válogatott irányító már 34 éves, 2003 óta erősíti az MTK felnőtt csapatát.

A támadósorban a tapasztalatot felváltja a fiatalos lendület, a jobbszélen Gera Dániel, a balon Schafer András támogatják a középcsatárt, amely poszton a stáb többnyire Torghelle Sándort preferálja Lencse Lászlóval vagy Kulcsár Tamással szemben. Éppen az előttünk álló fordulóban szorult a kispadra Torghelle, de csereként beállva így is ő szerezte csapata győztes gólját, amivel jó eséllyel kiérdemelte, hogy ellenünk újra kezdőként futhasson ki a gyepre.

A Debrecen elleni bajnokin Fernando végre számos pozitív változást eszközölt a kezdőcsapatban: Kihagyta a labdarúgónak véletlenül sem nevezhető Mihajlovicot, a Bacsa – Hasani páros pedig már-már kezdett NB1-es támadósorra hasonlítani, utóbbi győztes találatáról nem is beszélve. Üdítően hat továbbá, hogy a fiatal Szabó Bencében láthatóan jobban bízik, mint Tóth Barnában vagy Tomislav Mazalovicban, akik a szerb csatárhoz hasonlóan gyengén teljesítenek idén. Pozitívum még, hogy Tajti egyre otthonosabban mozog a csapatban, Márkvárttal kiegészülve végre-valahára egyre több tudatosság fedezhető fel a támadásépítéseinkben. Néhány héttel ezelőtt még azt mondtuk, csodaszámba menne, ha nem esnénk ki idén, most már azonban látszik a fény az alagút végén. Negatívum, hogy Bacsa Patrik begyűjtötte ötödik sárga lapját, rá nem számíthat a stáb szombaton.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Antal – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Szabó, Márkvárt, Tajti, Juhar – Hasani, Mihajlovic
MTK: Kychak – Baki, Balogh, Pintér, Selin – Kanta, Vass, Bognár – Gera, Torghelle, Schafer
A mérkőzés játékvezetője Erdős József lesz.

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK