Itt vagy most

Beharangozó: Haladás – Diósgyőr

Ha egy hónappal korábban valaki azt mondja, a Debrecen és MTK elleni bajnokikon hat pontot szerzünk,  valószínűleg fradistának, vagy fehérvárinak gondolom. Ennek ellenére úgy tűnik, bevált a pár héttel ezelőtti taktikai váltás, mi pedig két győzelmünknek köszönhetően három (illetve négy) ponttal eltávolodtunk a Haladás – Kisvárda duótól, akik már a vonal alatt foglalnak helyet. Az előttünk álló fordulókban éppen velük találkozunk, saját kezünkben van tehát a sorsunk, talán mondanom sem kell, mekkora jelentőséggel bírna mentálisan, ha (legalább) hat pontos előnnyel vonulnánk téli szünetre.

Erre pedig – még tragikomikus idegenbeli teljesítményünk tudatában is – van reális esély. A Haladás ugyanis tizenöt forduló alatt mindössze 8 pontot tudott szerezni, az elmúlt öt bajnokijukból csak egyet nyertek (igaz, azt a Ferencváros ellen), négyet elvesztettek, ezeken csak egy gólt szereztek és hetet kaptak. A hazai mérlegükre sem lehetnek büszkék, hét meccsen hét pontot szereztek. A vezetőedzőn, Horváth Ferencen kívül három játékosuk is megfordult Diósgyőrben, Németh Milán, Murtaz Dausvili és Miroslav Grumic.

Király Gábor hazatérésekor talán nem volt NB1-es klub, aki ne irigyelte volna a szombathelyieket, most pedig talán nincs olyan, ahol rosszabb lenne a kapus-helyzet, mint a Haladásnál. Rózsa Dániel ugyanis Királyhoz hasonlóan képes nagyokat hibázni, nem azt a hálóőrt keresik, aki jobb, hanem aki kevésbé rossz, mint a másik.

A védelem a mögöttünk álló fordulóban meglehetősen szokatlan összeállításban állt fel, korábbi csatárunk, Miroslav Grumic ugyanis középhátvédként futott ki a gyepre. Erre ezúttal már nem lesz szükség, a tavaly még Balmazújvárosban futballozó Tamás László visszatér eltiltásából, párja pedig a védelem tengelyében a 28 esztendős szlovák, Kristian Kolcák lesz. Tamáshoz hasonlóan a szombathelyiek jobbhátvédje is Balmazújvárosból érkezett az idei szezonra, az ukrán Yuriy Habovda személyében. Az egység másik szélén a korábbi magyar válogatott, Nyíregyháza és Fradi játékos Predrag Bosnjak kezd majd,

Amennyiben valamennyi játékosára számíthat Horváth Ferenc vezetőedző, a védekező középpályás pozíciójában az első választása általában a 26 éves Jagodics Márkra esik korábbi szűrőnk, a grúz Murtaz Dausvili helyett. Jagodics társa az “erdélyi Xavi”-ként is emlegetett Kovács Lóránt lehet, esetleg Jancsó András, aki szintén nagyon fiatal, 22 esztendős. A szurkolók nehezményezik, hogy olyan játékosok, akik képesek lennének támadásokat építeni, mint Németh Márió, vagy Rácz Barnabás, szinte egyáltalán nem jutnak szóhoz.

A támadósor jobb szélén a korábbi debreceni, Mészáros Karol, a balon a német Reagy Ofosu szerepel majd. Utóbbi végigjárta a Hamburg utánpótlás csapatait, később megfordult Ausztriában, Hollandiában, Horvátországban és Szlovákiában is, kisebb csapatokban bár, de sehol sem tudott egy évnél több időt elölteni. A Horváth által erőltetett felállás arra enged következtetni, a 4-4-2-es, két szűrőt preferáló csapat szinte teljesen feladja a középpálya közepét, gyors, technikás szélsőiken keresztül próbálják meg építeni támadásaikat.

Az offenzívák befejezése Gaál Bálint, valamint a rutinos, EB-t is megjárt támadó, Priskin Tamás feladata lesz. Utóbbi csapata házi gólkirálya 4 találattal, Gaál ezidáig három gólt szerzett.

Horváth Ferencet mi, diósgyőriek jól ismerjük, játékosként és edzőként is megfordult Miskolcon. Jellegzetes stílusa mellett talán az első dolog, ami eszünkbe juthat róla, hogy bárhová is kerül, szinte mindig képes megverni minket, az előző szezonban a Balmazújváros kispadján három bajnokin kilenc pontot szerzett ellenünk. Más kérdés, hogy ennek az elsődleges oka Bódog Tamás könnyen kiismerhető, letámadásokra épülő taktikája volt, Horváth pedig tudta, hogy ennek a gyengepontját a védelem mögé beívelt labdák jelentik. Napjainkra már ennek homlokegyenest az ellenkezőjét alkalmazzuk, a sokpasszos játékunknak köszönhetően jó eséllyel idegenben is képesek leszünk dominálni, három középhátvédünk mögé pedig nem lesz könnyű beívelni a labdákat. Talán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, az idei szezon legfontosabb mérkőzése előtt állunk, egy esetleges győzelemmel – bár még csak az őszi szezon végén járunk – a Haladás fél lábbal már a másodosztályban érezhetné magát.
Antal Botond csonthártyagyulladás miatt nem bevethető, ezért valószínűleg újra Bukrán Erik kezd majd a kapuban.

Várható kezdőcsapatok:
Haladás: Rózsa – Habovda, Tamás, Kolcak, Bosnjak – Mészáros, Jancsó, Jagodics, Ofosu – Gaál, Priskin
Diósgyőr: Bukrán – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Márkvárt, Szabó, Tajti, Juhar – Hasani, Mihajlovic
A találkozó játékvezetője Andó-Szabó Sándor lesz.

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK