Itt vagy most

A siker kovácsai (4. rész)

Az aktuális részben az alsóház együtteseit veszem sorra és újra megmutatom, hogy kik teszik sikeressé a csapatot vagy kik azok, akik a mérsékelt eredmények ellenére is meggyőző teljesítménnyel rukkolnak elő hétről hétre. Érdemes lehet a cikk elolvasása után megnézni a korábbi részeket és összehasonlítani őket az aktuálissal – vajon még mindig ugyanazok csapatuk legjobbjai? Ahogy korábban, úgy most is az idegenlégiósokat (illetve a honosított/kettős állampolgár játékosokat) félkövér betűtípussal emelem ki.

HK DUKLA Trenčín

A trencséniek aktuális hetedik pozíciójukkal éppen nincsenek benne abban a kiemelt társaságban, akik egyből a rájátszásban folytathatják a sorozatot. Egy kisebb üres térben találhatók a táblázaton, mivel az Érsekújvár mögött a lemaradásuk 4 pont, míg minket 5 ponttal előznek. A leginkább szembetűnő velük kapcsolatban az a lőtt gólok mennyisége vagy inkább ezek hiánya: a Trencsén csatárai szerezték eddig a legkevesebb találatot, szám szerint 71-et, ami meccsenként mindössze 2,3. Ennek fényében érthető, hogy a kanadai táblázaton a 20 legeredményesebb játékos közt egy trencséni sincs, azonban védelmük stabil, eddig 69 gólt engedélyeztek, ami az élcsapatokéval vetekszik.

 • Branko Radivojevič: 31 mérkőzés, 24 pont (7 G, 17 A)
 • Milan Bartovič: 30 mérkőzés, 23 pont (10 G, 13 A)
 • Marek Hecl: 29 mérkőzés, 16 pont (10 G, 6 A)
 • Peter Sojčík: 28 mérkőzés, 14 pont (6 G, 8 A)

DVTK Jegesmedvék

Nincs annál nagyobb öröm, minthogy a legutóbbi “kiselemzés” óta több helyezéssel feljebb áll a csapatunk, ráadásul a pontokat is szépen gyűjtögettük – így jóval hamarabb kerülünk sorra jelen gondolatmenet során. Az utóbbi időben nem várt és igen szép pontszerző sorozatot sikerült felépítenünk, nem beszélve arról, hogy az elmúlt tíz mérkőzést tekintve felvettük a versenyt a liga élmezőnyével. S mindez számokban: hét rendes játékidős győzelem, 22 pont és 34-18-as gólkülönbség – ebben az időszakban senki védelme nem zárt ilyen jól, mint a miénk. Nagyon kellett már ez, hiszen az első időszakban pont ez volt a legnagyobb gyengeségünk, hogy nagyon sok gólt kaptunk. Tettük mindezt úgy, hogy találkoztunk a Trencsén, a Kassa, a Zólyom és az Érsekújvár csapatával – közülük csak a kassaiak távoztak győztesen -, mindemellett elkaptuk a Liptószentmiklós és a Gyetva gárdáját is. A fejlődés nem is lehetne ennél szembetűnőbb, végre befelé pattan, ami eddig kifelé jött, elérjük az eddig elérhetetlent és megoldjuk mindazt, amire ezidáig nem voltunk képesek. Bízom benne, hogy minél tovább tart a jó formánk és a hosszú idények velejárója, a formaingadozás, minél kisebb és rövidebb ideig fog kínozni minket. Ha ez így lesz, akkor egy igazán ígéretes idényt tudhatunk magunkénak, főleg úgy, ha csatáraink ilyen tempóban termelik a pontokat.

 • Vas János: 31 mérkőzés, 34 pont (10 G, 24 A)
 • Magosi Bálint: 31 mérkőzés, 29 pont (16 G, 13 A)
 • Ziga Pance: 31 mérkőzés, 25 pont (13 G, 12 A) – SLO
 • Rasmus Kulmala: 31 mérkőzés, 25 pont (8 G, 17 A) – FIN

MAC Újbuda

Legnagyobb riválisunk, a MAC együttese követ minket a táblázaton, szerencsére tisztes távolságból. Lemaradásuk 8 pont hozzánk képest, ami nem életbiztosítás, de kellően megnyugtató előny számunkra. A csapat most egy kicsit komolyabb hullámvölgybe került, amit a legutóbbi pontvesztésük a szlovák U20-as válogatott ellen is jelez. Ami leginkább jellemző aktuális formájukra, az a hektikusság: kiütötték 8-2-re a liptóiakat, majd kikaptak viszonylag simán a Nyitrától 6-2-re, a Zsolnától 4-2-re és ezt követte a legutóbbi hosszabbításos siker a HK Orange fiataljai ellen. Van még min csiszolni, a vereségek kellő példával szolgálhatnak a jövőre nézve, mit és hogyan ne tegyenek az Extraligában.

 • Christopher Bodó: 31 mérkőzés, 31 pont (10 G, 21 A) – CAN/HUN
 • Jared Brown: 31 mérkőzés, 25 pont (12 G, 13 A) – USA
 • Tomás Klempa: 31 mérkőzés, 24 pont (16 G, 8 A) – SVK
 • Jesse Dudás: 28 mérkőzés, 24 pont (7 G, 17 A) – CAN/HUN

MHk 32 Liptovský Mikuláš

A Liptószentmiklós ebben az idényben az egymás után érkező ellenfelek mellett egy másik tényezővel is folyamatosan harcol – mégpedig az állandó költözéssel. A jégcsarnokuk felújítás alatt áll, ezért hazai meccseiket Iglón rendezik, de ez csak szorosan a mérkőzésekre vonatkozik, állandó edzéslehetőséget itt nem kapnak. Emiatt ők játszották eddig a legtöbb meccset idegenbe, pontosan 20-at, ami eddig lejátszott találkozóik kétharmada. Ennek ellenére derekasan helytállnak, bár az általános fáradság meglátszik a teljesítményen, mivel a nagyon impresszív szezonkezdést követően kevésbé sikeres időszak áll a liptóiak mögött. Ez azért nem szegte kedvét csatáraiknak, bár náluk a góllövés valamennyire családban marad.

 • Róbert Huna: 32 mérkőzés, 20 pont (11 G, 9 A)
 • Richard Huna: 32 mérkőzés, 18 pont (8 G, 10 A)
 • Martin Kriška: 26 mérkőzés, 17 pont (4 G, 13 A)
 • Marek Uram: 24 mérkőzés, 16 pont (6 G, 10 A)

HC 07 Detva

A Gyetva egy középerős szériával indította az idényt, hogy aztán ebből is kicsit visszavett, az azt eredményezte, hogy jelenleg az utolsó előtti helyen székelnek. Meccsnként három gólt kapnak, amit nem sikerül nekik kompenzálni, így majdnem a nevükhöz fűződik  a legtöbb 60 perc alatt elszenvedett vereség a ligában. Az utóbbi időben nagyon gyenge formában vannak, az elmúlt öt találkozón összehoztak egy pontot, a legutóbbi tízen pedig csak kétszer nyertek. Kezdenek egyre komolyabban leszakadni a középmezőnytől – a hova mi igyekszünk – emiatt az egyetlen reális célkitűzésük az lehet, ha megpróbálnak bekerülni az első 10 közé, majd egy középszakasszal esélyt adni maguknak a rájátszásra. Ez még gond nélkül összejöhet, az előttünk álló összecsapások majd megmutatják, hogy képesek-e rá.

 • Radovan Puliš: 31 mérkőzés, 28 pont (8 G, 20 A)
 • Ladislav Ščurko: 31 mérkőzés, 19 pont (7 G, 12 A)
 • Michal Murček: 28 mérkőzés, 18 pont (11 G, 7 A)
 • Martin Chovan: 29 mérkőzés, 15 pont (2 G, 13 A)

MsHK DOXXbet Žilina

A Zsolna csapatával elérkeztünk a Tipsport Liga ezévi mezőnyének végére. Az északi alakulat számára eddig nem sok babér termett az idényben: 31 találkozójukból hatot nyertek meg rendes játékidőben és még ötöt hosszabbítás vagy büntetőket követően. A megszerezhető pontok alig harmadát – 31%-át – gyűjtötték eddig össze, ami nem kis részben a gyenge védelemnek tudható be. 112 gólt kaptak ellenfeleiktől úgy, hogy kapusaik a lövések 91%-át megfogják. Nagyon sok lövést engednek, miközben övék a leggyengébb lövési hatékonyság a mezőnyben: 25 próbálkozásukból alig kettőből lesz gól. A hosszú sikertelenség alatt nehéz motiválni egy társaságot, de náluk már lassan minden meccs létfontosságúvá válik, ahol viszont az esélyesség terhe nélkül lehet kihozni magukból a maximumot.

 • Jakub Ručkay: 29 mérkőzés, 20 pont (8 G, 12 A)
 • Petr Beránek: 24 mérkőzés, 19 pont (10 G, 9 A) – CZ
 • Lukáš Hvila: 26 mérkőzés, 18 pont (8 G, 10 A)
 • Rudolf Huna: 31 mérkőzés, 18 pont (8 G, 10 A)

Összegzésként elmondható, hogy drámai változások nem történetek – nem özönlötték el idegenlégiósok a bajnokságot, nem vagy csak viszonylag kevesen váltották meg a világot az elmúlt 10-15 mérkőzésen (pl. Magosi Bálint, legnagyobb örömünkre) és alapjaiban nem ingott meg a bizalom a hazai játékosok iránt. Elmondható továbbá, hogy a korábbi áttekintéshez képest igen sok ismerős névvel lehet találkozni, ami jelzi, hogy ezek a csatárok – néhány védő – megbízhatóan jó teljesítménnyel szolgálják egyesületüket. Ahogy a mezőny első felében, úgy a másodikban is mindössze egy-egy csapat akad, akik nagyobb mértékben támaszkodnak az import játékosok tudására (ilyen a Besztercebánya és a MAC Újbuda), ami üdvözlendő és követendő dolog. Mi valahol félúton vagyunk, hiszen a pontszerzésben közel fele-fele arányban jeleskednek a magyar és külhoni játékosok. Elindultunk egy úton, amit jónak gondolunk, egy olyan új közegben, ahonnan tanulni szeretnénk – északi szomszédaink pedig tudnak újat mutatni. Bízom abban, hogy az idény végén elégedetten dőlhetünk majd hátra és a sok új ismeret birtokában alig várjuk majd a következő szezon első korongbedobását.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK