Itt vagy most

Beharangozó: Diósgyőr – Kisvárda

Talán nem csak a magam nevében beszélek, mikor azt mondom, a jó nevű ellenfelek mellett az ilyen mérkőzések jelentik számomra a foci sava-borsát. Szombaton ugyanis hiába egy kiscsapat, a Kisvárda érkezik Diósgyőrbe, joggal nevezhetjük “hatpontos” kiesési rangadónak a mérkőzést, jóval nagyobb a tét, mint máskor. Győzelem esetén négy ponttal leszakíthatnánk az újonc szabolcsi csapatot, és biztosan a vonal felett telelnénk.

Dajka László csapata az NB1 legrosszabb formában lévő gárdája, a mögöttünk álló öt bajnoki fordulóban három vereséget, egy-egy döntetlent és győzelmet tudnak felmutatni, igaz, az egyetlen sikert éppen az előző körben aratták, a Puskás Akadémiát verték hazai pályán 1-0-ra. Az idegenbeli mérlegük valamivel jobb, mint a miénk, hat vereség, egy győzelem és egy döntetlen, 4-19-es gólaránnyal. Legeredményesebb játékosuk a négy gólos Horváth Zoltán.

A vendégek kapujában a brazil Felipe kiválóan védett a PAFC ellen, viszont a mérkőzés közepén combsérülést szenvedett. Ennek ellenére a pályán maradt, és hősiesen lehozta a meccset, amennyiben ellenünk nem fogja tudni vállalni a játékot, a román Mihai Minca juthat szóhoz. Ő eddig két meccsen védte a Kisvárda kapuját, a Honvédtól 3-0-ra, a Pakstól 4-1-re kaptak ki.

A védelem közepén egy görög-román duóval, Theodoros Berios-szal és Cornel Enével számol Dajka László. A védelem egyik széléről ötödik sárga lapja miatt hiányozni fog a vendégek alapembere, Vári Barnabás, őt jó eséllyel a 31 esztendős szerb, Rados Protic helyettesíti majd. Protic legutóbb két körrel ezelőtt, az Újpest ellen szerepelt a kezdőcsapatban, amikor is hazai pályán szenvedtek 4-1-es vereséget a fővárosiak ellen, de adott esetben egy korábbi magyar utánpótlás válogatott szélsőbekk, Izing Martin is szóhoz juthat. A jobbhátvéd minden bizonnyal a fiatal ukrán, Pavlo Lukyanchuk lesz, akit a Dinamo Kijev második csapatától szerződtetett az NB1-es újonc. A Nemzeti Sportnál Lukyanchuk hétvégi teljesítménye alapján – Horváth Zoltánnal együtt – bekerült az előző forduló álomcsapatába.

A középpályás védekezésért egyrészt a 27 éves ukrán, Roman Karasyuk, másrészt a csapatkapitány, a brazil Lucas felel majd. Utóbbi már hosszú évekkel ezelőtt megfordult Magyarországon, pontosabban Debrecenben, sőt, ellenünk még a Centenáriumi Teremtornán is pályára lépett 2010-ben. A DVSC után Portugáliában és Macedóniában játszott, mielőtt visszatért, és a Kisvárdához igazolt. Idén már két bajnoki gólja van.

A támadásokat egy brazil – szerb – ukrán trió szervezheti majd, a csatár mögött Artem Milevskyvel. Milevsky 178 meccsen 57 gólt szerzett a Dinamo Kijev színeiben, de megfordult a Hajduk Split vagy a Dinamo Brest csapataiban is. Az ukrán válogatottban ötven alkalommal lépett pályára, ezeken nyolc találatot jegyez, őt a szélekről a brazil Sassa valamint a szerb Brana Ilic fogják támogatni. Érdekesség, hogy eredetileg mindkét játékos középcsatár, Kisvárdán azonban többnyire szélső támadókként számítanak rájuk. Sassa igazi “vándormadár”, Brazíliából előbb Portugáliába, majd Koreába, később Jordániába szerződött, hogy ezt követően visszatérjen Európába, várdai színekben eddig egy NB1-es gólt szerzett. Brana Ilic 33 éves, kétszeres szerb bajnok, egyszeres kupagyőztes, hazájából Kazahsztánba (Aktobe) majd Görögországba (Giannina, Szaloniki) vezetett az útja. Kisvárdán eddig tizennégy bajnokin két gólja és két gólpassza van.

Az egy szem csatár jó eséllyel Horváth Zoltán lesz, ő szerezte csapata győztes gólját a mögöttünk álló fordulóban. Ahogy korábban szó volt róla, ő a várdai házi gólkirály négy találattal, emellett három asszisztot is jegyez. Egyszeres magyar bajnoknak mondhatja magát, ám az ominózus 2013-as, debreceni bajnoki címmel záródó szezonban közel sem számított alapembernek a hajdúságiaknál.

Ami minket illet, az elmúlt három fordulóban hét pontot zsebeltünk be, ráadásul nem is érdemtelenül. A csapat egyre jobban hasonlít egy összehangolt gépezetre, ami végre valahára eredményes játékkal is társul. Talán nincs Diósgyőr-szimpatizáns, aki az elmúlt hetekben-hónapokban ne követelte volna Fernando távozását, ám a hispán vezetőedző kitartóan ismételgette a vesztes mérkőzések után, ő márpedig látja a javuló tendenciát. Ki hitte volna, hogy nem csak a levegőbe beszél ? Játékosoktól származó információk szerint Fernando már nyáron azt hangoztatta, nagyjából novemberre állhat össze a csapatjáték, ha pedig valóban ilyen szeme van a focihoz, remélhetőleg ezután már csak javulni fog a gárda. Nagy szükség is lesz a további előrelépésre, elvégre egy igazi kiesési rangadó lesz a szombati, ami kivételesen fontos lesz a bennmaradásért vívott harcban.
A kezdőcsapat kapcsán talán csak egy érdemi kérdés van, vajon Antal Botond tudja e vállalni a játékot csonthártyagyulladása után, vagy újra Bukrán Erik áll majd a kapuban.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Antal – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Márkvárt, Szabó, Tajti, Juhar – Hasani, Mihajlovic
Kisvárda: Felipe – Lukyanchuk, Ene, Berios, Protic – Lucas, Karashyuk – Ilic, Milevsky, Sassa – Horváth
A találkozó játékvezetője Berke Balázs lesz.

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK