Itt vagy most

Kiemeltként folytatja a Diósgyőr

Szerdán este a Reyer Venezia csapatát látta vendégül, az Aluivent DVTK csapata, az Európa Kupa 6., utolsó fordulójában. A mérkőzés tétje az volt, hogy melyik csapat végez a négyes élén. Az már korábban eldőlt, hogy a Diósgyőr továbbjutott, de egy, egypontos győzelem is elég lett volna ahhoz, hogy a hazaiak a legjobb nyolc közé kerüljenek.

A mérkőzés ennek megfelelően kezdődött, érezhető volt mindkét csapaton a nyomás, hiszen nagyon sok pontatlanság jellemezte mindkét gárda játékát ebben a szakaszban. Sok eladott labda és számtalan kihagyott ziccer volt itt is, és ott is. Védekezésben agresszíven kezdett a piros-fehér alakulat, de ugyanilyen elánnal vetették bele magukat a mérkőzésbe a vendégek is. Rendkívül pontszegény első negyedet láthatott a közönség. Ezt a szakaszt minimális előnnyel a hazaiak nyerték, 12-10-re.

A második tíz percben a DVTK vette kézbe az irányítást, 7:45-nél előbb a csapatkapitány, Maja Skoric értékesített egy tempót, majd a saját térfelén labdát szerzett, és Kiss Angelikát hozta ziccerbe, aki élt is a lehetőséggel, talpra ugrasztva az ezerfős publikumot. Nem is maradt el a vendég időkérés. A Diósgyőr tovább folytatta remek védekezését, és támadásban is egyre inkább magukra találtak, 4:50 volt hátra, mikor már tízzel mentek. Másfél perc elteltével nem csökkent a hazai előny, ismét időt kért a vendégek mestere. A találkozó rendkívül sportszerűen zajlott, kevesebb, mint három perccel a félidő vége előtt, mindösszesen nyolc (!) személyi hiba szerepelt a két gárda neve mellett. Hiába vezettek a miskolciak megnyugtató előnnyel, kár lett volna leírni a Velence csapatát, mert bombaerős, szinte már Euroligás kerettel rendelkeznek, olyan játékosokkal, mint az extraklasszis, lett válogatott, az egyik legjobb európai játékos, Anetté Steinberga, az amerikai klasszis Anderson, vagy a már magyar útlevéllel is rendelkező Goree. Bizonyították is, hogy bármilyen helyzetből képesek bravúr kosarat szerezni, mint ahogy azt Anderson tette az utolsó másodpercben, egy nagyon távoli triplával. Ez a negyed 15-15 lett, míg a félidőben még mindig a Diósgyőr vezetett 27-25-re.

A harmadik felvonásban még jobban keményítettek a védekezésükön az olaszok. Már a meccs elejétől külön, olykor kér emberes védekezést kapott a DVTK irányítója, Medgyessy Dóra, aki toronymagasan vezette a gólpassz listát, az egész Európa Kupa mezőnyét figyelembe véve. Olykor már a durvaság határát súrolta ez a fajta védekezés, de a bírók engedték ezt a játékot, mármint a vendégeknek. 2:05 volt hátra, mikor Cziczás László először időt kért, ekkor vezetett a Venezia először, a mérkőzés folyamán. Zele Dorina ismét jól szállt be a játékba, triplájával, ami az első volt hazai oldalon, egálra hozta a Diósgyőrt. 12-14, az utolsó tíz perc előtt 39-39.

A záró negyedből egy perc sem telt el, mikor Cziczás mester, ismét a kezdő ötöst küldte pályára, miután a vendégek ismét egy földöntúli hármast értékesítettek. A piros-fehér gárda viszont egy pillanatig sem adta fel, ahogy ezt már megszokhattuk tőlük ebben a szezonban. 7:02-nél,  Sulciute hármasát követően az egész csarnok talpra ugrott és zengett a ,,Hajrá Diósgyőr”. A hazai kőkemény védekezéssel, nem tudtak mit kezdeni a taljánok, sokszor már a támadó idejük végén tudták csak kosár felé irányítani a labdát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. 5:33 volt hátra, mikor négy ponttal ellépett a Diósgyőr, rögtön jött a vendég időkérés. Egy perc sem telt el, mikor litván centerünk kezére ráütöttek, ennek eredménye három büntető lett, amit Eglé magabiztosan értékesített. 3:43-nál ismét egyenlő volt az állás, majd két perccel a vége előtt Medgyessy hármasával már öttel ment a DVTK, amire jött az olasz időkérés. 61-55 volt az állás, mikor két olyan hármast dobtak a Reyer játékosai, ami női kosárlabda mérkőzésen nagyon ritka. Előbb a fantasztikusan játszó De Pretto értékesített egy triplát, több, mint hét méterről, hátra dőlve. Majd néhány érthetetlen bírói ítéletet követően, ismét az amerikai triplagyáros, Anderson épp a dudaszó pillanatában dobott szintén egy hátra dőlős hármast, teljesen kiszorított helyzetből. Egy támadásnyi ideje maradt a Diósgyőrnek, hogy a maga javára döntse el a meccset. 16 másodperccel a vége előtt időt kért a hazai mester. A támadás végén Chanel Mokango zárását követően, Medgyessy Dóra tudott ellépni védőjétől, az így kialakított kettő-kettőből pedig, előbbi játékos került tiszta dobóhelyzetbe, és a hazai center nem is hibázott. 63-61, két másodperc maradt hátra. A piros-fehérek remekül zárták ki a legjobb távoli dobókat, így az eleresztett hármas, nagyon célt tévesztve a palánk tetején landolt, így megnyerte ezt a végtelenül izgalmas és kiélezett találkozót a Diósgyőr.

Ezzel a győzelemmel a csoport első helyén végeztek, és már a többi eredménytől függetlenül, a kiemelt legjobb nyolc közé kerültek, ami annyit jelent, hogy nem kell január elején mérkőzést játszaniuk, már csak ellenfélre várnak.

És, hogy milyen ez a csapat? Fantasztikus! De egyre kevesebb jelző van, amit erre a produkcióra mondani lehet. Remek edző, hihetetlen harci szellem, összetartás a lányoktól, és végre a hangulat is kezdte már a régi szép időket idézni. Legyünk minél többen a még két hátralévő mérkőzésen, mert ez a csapat megérdemli!

Női kosárlabda, Európa Kupa G-csoport 6. forduló

Miskolc, Generali Aréna 1000 néző. Játékvezetők: Vovk (horvát), Karović (bosnyák), Smiljanić (szerb)

Aluinvent DVTK-Reyer Venezia 63-61 (12-10, 15-15, 12-14, 24-22)

Aluinvent DVTK: Medgyessy 12/3, Walker Kimbrough 10, Skoric 17/3, Sulciute 8/3, Mokango 8. Csere: Szabó F. 2, Zele 4/3, Kányási, Kiss A. 2

Reyer Venezia: Anderson 6/6, Carangelo 8/6, De Pretto 16/3, Steinberga 11/3, Bestagno 3. Csere: Goree 4, Gorini 11/3, Kacerik, Crudo, Ciabattoni, Madera 2

Cziczás László: Nagyon fontos győzelmet arattunk. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, hogy még a szezon leggyengébb játékával is győzni tudtunk. Egy pillanatig nem adtuk fel, mindig vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Fontos volt, hogy nyerjünk, hiszen így kiemeltként, nem kell játszanunk január harmadikán, és készülhetünk a január hatodikai, nagyon fontos ZTE elleni meccsünkre. Ma éppen csapatkapitányunk teljesített úgy, ahogy ezt egy kapitánytól elvárhatjuk, gratulálok neki is, mint mindenkinek, aki ma egy kicsit is hozzátett, ehhez a  szép győzelemhez!

Massimo Romano (másodedző): Nagyon nehéz mérkőzés volt, hiszen a hazaiak nagyon agresszíven, de sportszerűen védekeztek. Mindent megtettünk a győzelemért, volt három olyan hárompontosunk, ami a nagy bravúr kategóriájába tartozik. Ma ennyivel jobb volt a Diósgyőr. Egy labdás mérkőzés volt, ahol a kihagyott ziccerek megbosszulták magukat. További sok sikert kívánok a következő mérkőzésekhez, a DVTK csapatának.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK