Itt vagy most

Beharangozó: Paks – Diósgyőr

Szombaton Fernando Fernandez csapata Tolna megyébe, Paksra látogat az NB1 utolsó, őszi fordulójában. Pakson bajnokin tizenharmadik alkalommal lépünk majd pályára, az eddigi tizenkét mérkőzésen két győzelem, négy döntetlen, hat vereség a mérlegünk. Csertői Aurél csapata egyébiránt kivételesen rossz formában van, az elmúlt öt bajnokit számon tartó “formatabellán” az utolsók, három döntetlennel és két vereséggel, 2-9-es gólaránnyal. A Ferencvárostól hazai pályán 3-0-ra, a Viditől 4-0-ra kaptak ki, a Honvéd, Újpest, Felcsút hármassal megosztoztak a pontokon. Hazai pályán legutóbb négy mérkőzéssel ezelőtt, a Mezőkövesd ellen tudtak győzni, saját stadionjukban ezidáig a mérlegük 4-2-2. Legeredményesebb játékosuk a hatgólos Hahn János.

A hazaiak kapujában a 23 éves Rácz Gergő szerepelhet, aki olybá’ tűnik, végleg kiszorította a paksi gólvonal elől a kifejezetten jó adottságokkal bíró Nagy Gergelyt. Rácz kisebb termetű, többet bizonytalankodik, ráadásul lábbal is gyengébb, mint kollégája.

Csertői Aurél 4-3-3-as játékrendszerében a védelem szinte csak a legritkább esetben néz ki ugyanúgy két egymást követő mérkőzésen. Ami biztosnak látszik, hogy középen Gévay Zsolt valamint az U21-es válogatott korábbi alapembere, Lenzsér Bence kezdhet. Alapesetben a balbekk, a keret egyik legjobb játékosa, Szabó János lenne, ő azonban a közelmúltban még sérüléssel bajlódott, a Puskás Akadémia ellen is csak tíz percre állt be csereként. Amennyiben nem lesz képes vállalni a játékot, helyette minden bizonnyal Fejes Andrással találkozunk majd a gyepen. A jobb hátvéd pozíciójára Kővári Róbert, Kulcsár Dávid és korábbi védőnk, Vági András is eséllyel pályázik. A gárda egyetlen eltiltottja, a Felcsút ellen kiállított Báló Tamás is ebből a csapatrészből került ki.

A középpályás védekezés elsősorban Papp Kristóf feladata lesz, akivel kapcsolatban közel sem túlzás kijelenteni, az NB1 egyik legtehetségesebb szűrője, aki ráadásul az ellenfél kapuja előtt is kifejezetten veszélyes tud lenni pontrúgásokat követően. Eddig övé a legtöbb sárga lap, már nyolcat begyűjtött 18 forduló alatt. Egyik oldalán a rutinos, idén már 32 éves Kecskés Tamás, a másikon a korábbi kecskeméti Bertus Lajos szerepelhet majd. Ha a Kisvárda elleni mérkőzéshez hasonlóan most sem tudjuk majd megtartani az előrevágott labdákat az ellenfél kapuja előtt, sok múlhat majd a Tajti – Papp párharcon szombaton.

A támadótrió minden bizonnyal a Remili MohamedHahn JánosBartha László hármasból áll majd. Remili idén szerződött Paksra a kiesett Vasasból, ahol csapatkapitány volt, Bartha neve pedig a Fradiból lehet ismerős, ám ő már évek óta Tolna megyében szerepel. Ők együtt már 9 bajnoki gólnál tartanak, de a cserecsatár, Simon András is jegyez már négy találatot.

Bacsáék az elmúlt négy fordulóban némileg ellentmondásos módon előbb legyőztek két, dobogó-esélyes csapatot, majd “csak” döntetlent játszottak két kiesőjelölt ellen. Korábbi formánk tudatában a legtöbb szurkoló valószínűleg aláírta volna előre a négy meccsen nyolc megszerzett bajnoki pontot, ahhoz azonban, hogy mindenképpen a vonal felett teleljünk, győznünk kell Pakson, ez pedig viszonylag ritkán sikerül. A két pontvesztés ellenére, úgy gondolom, jó irányba halad a csapat, tudunk mezőnyben dominálni, épülnek a támadások, ráadásul a háromvédős rendszerben néhány játékos láthatóan nagyobb önbizalommal, a korábbiaknál kevesebb hibával játszik. A Kisvárda elleni meccsen (az utolsó perceket leszámítva) hiányzott az a lendület a támadójátékból, amit az azt megelőző hetekben tapasztalhattunk, ennek az oka talán – emiatt nem leszek népszerű – Mihajlovic padoztatása volt. Jó eséllyel már minden diósgyőri tudja róla, hogy nem tud passzolni, cselezni, kapura lőni, tehát semmi olyat, ami egy jó csatárnak az erőssége. Abban viszont minden bizonnyal jobb, mint Vernes, hogy “birkózzon” a védőkkel, fizikálisan felvegye velük a versenyt, és megszerezze előlük a felívelt labdákat, ami Ricsinek a mögöttünk álló fordulóban nem nagyon sikerült. A Debrecen ellen a Vernesnél valamivel jobb fizikumú Bacsa, az MTK és Haladás ellen pedig Mihajlovic volt Hasani párja a támadósorban. Mellettük koszovói légiósunk három meccsen három gólt szerzett, tehát jól láthatóan az ő játékának az fekszik leginkább, ha csatártársa lefoglalja helyette az ellenfél védőit, neki pedig így több terület jut. Ezt holnap minden bizonnyal újra láthatjuk majd, Vernes ugyanis ötödik sárga lapja miatt nem lesz ott a keretben.

Várható kezdőcsapatok:
Paks: Rácz – Kővári, Gévay, Lenzsér, Szabó – Kecskés, Papp, Bertus – Remili, Hahn, Bartha
Diósgyőr: Bukrán – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Szabó, Márkvárt, Tajti, Juhar – Hasani, Mihajlovic
A találkozó játékvezetője Németh Ádám lesz.

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK