Fejlődtünk, vagy sem? Játékosértékelő- I. rész: A védelem

A jelenlegi idényben a csapat összességében idáig nem szerepelt túl fényesen. Nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy elégedetlen vagyok azzal, amit láttam. Ennek ellenére a realitás talaján kell maradni, ez a keret még most kezd csak formálódni. Több helyen elhangzott, hogy Bódog Tamás túlhajszolta a játékosokat, elfáradt a keret a tavasz végére. Ezek után Fernando átvette a csapatot, majd egy szerencsés bennmaradást követően el is mondta: ez a keret nagyjából novemberre állhat össze, addig szépen kéri, hogy legyünk türelmesek, az eredmények jönni fognak. Tulajdonképpen igaza is lett. A szezon első fele a szurkolók szempontjából kritikán aluli volt. Ezt követte egy taktikai változtatás, innentől kezdve pedig egy darabig csak a statisztikák javultak, az eredmények nem. De elérkezett a november és igazolódott Fernando állítása, jöttek az eredmények is.

A következő összeállításban arról lesz szó, hogy az összességében gyenge szereplés ellenére az egyes játékosok honnan hova jutottak el. Ebben a részben a védelem kerül górcső alá.

Tamás Márk: Az idei szezont ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. A játéka nem volt túl magabiztos, többször előfordult vele, hogy kulcshelyzetekben hibázott, ami miatt az ellenfél került helyzetbe. Emiatt egy időben a szurkolótábor is megtalálta, sokan kritizálták, hogy miért van ott a kezdőben. Az idő múlásával azonban Fernando bevezette a 3 védős rendszert, ezzel együtt pedig Márk is sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudott nyújtani. Továbbra sem ő a legélesebb kés a fiókban, viszont a korábban látott hajmeresztő megoldásait szerencsére kevesebb alkalommal csodálhatjuk. Ebben a csapatban már nem lóg ki lefelé, bár elkelne a helyére egy minőségibb játékra képes új ember.

Dusan Brkovic: A szerb játékos úgy érkezett hozzánk, hogy előtte Debrecenben már elért sikereket, a szurkolók szerették. Ezáltal joggal várhattunk tőle kiemelkedő teljesítményt. Brko azon játékosok közé tartozik, aki már a szezon kezdete óta igyekszik jó teljesítményt nyújtani, így nála nem volt megfigyelhető, hogy mennyit fejlődött volna a szezon közben. Egy belső védő  játéka ritkán látványos, így az ő esetében a stabil közepes jelző lehet megfelelő, nem cipelte a csapatot a hátán, de sosem tűnt úgy, hogy miatta veszítenénk pontokat. Egy vetélytárs jobb teljesítményre sarkallhatná.

Polgár Kristóf: Érdemi lehetőséget nem kapott az ősz folyamán, így a teljesítményében való előrelépést is nehéz lenne megállapítani.

Dejan Karan: Szerb kollégájától már több időt töltött nálunk, teljesítménye kiegyensúlyozott, de nem kiemelkedő. Érdemi vetélytárs hiányában biztos a helye a kezdőben, bár az elmúlt időszakban úgy tűnhet, hogy kissé bele is kényelmesedett a szerepébe. Ennek ellenére a produkciója nem tragikus, de egy versenytárs jót tenne neki, biztosan felrázná kicsit, ha meg kellene harcolnia azért, hogy hétről hétre az ő neve is ott szerepeljen a kezdők között. Az ősz folyamán az Újpest elleni mérkőzésen adott egy gólpasszt a vendégek támadójának, ami mondhatjuk, hogy pontokba került, ennek ellenére nincs vele nagy probléma. Neki sem ártana egy kis verseny, ideje lenne megküzdenie a helyéért.

Bárdos Bence: Az ősz elején több lehetőséghez is jutott a fiatal játékos, azonban látszott rajta, hogy olykor bizonytalan, nem mindig játszotta meg jól a labdákat, a védőmunkája is hagyott némi kívánni valót maga után, hiszen a rossz helyezkedések miatt nem tudott odaérni az emberére minden esetben. Ennek következtében a kispadra is szorult hosszabb időre, az ősz végén láthattuk feltűnni újra, immár magabiztosabb labdajátékkal. Ezek tükrében neki még kicsit szokni kell a ritmust, van hová fejlődnie. Valószínűleg meg is tesz érte mindent, ezt igazolhatja a felkészülés során meglőtt gólja is. kíváncsian várjuk a folytatást.

Eperjesi Gábor: Évek óta a csapat tagja, szinte már az edzők szoknak hozzá a gondolathoz, hogy ez a srác itt van. A szezon elején a 4 védős rendszerben rendre lehetőséget is kapott. Majd következett egy beavatkozás, így a játékos kidőlt a csatasorból. Időbe telt, mire újra felépíti magát, így jó darabig a keretben sem volt, utána pedig a kispadról figyelhette csak a társakat. Az utolsó fordulóban kapott újra néhány percet, így nála nehéz lenne a forma javulásáról, vagy hanyatlásáról beszélni.

Forgács Dávid: Szintén a 4 védős rendszer játékosa volt, amikor a pályán szédelgett, akkor sem volt igazán csapata hasznára, játékára a bizonytalanság volt jellemző. Akadtak ugyan sikeres cselei, jó megmozdulásai, de összességében felejthető produkciót láthattunk tőle, talán nem véletlen, hogy kiverekedte magát a kezdőből.

A fentiekből összességében leszűrhető, hogy az ősz végére kezdett összeállni a csapat védekezése, bár az utolsó fordulókban is láthattuk, hogy van még hová fejlődni. Figyelembe véve, hogy a keretben több a szélen bevethető védő, ahol ráadásul a jelenlegi rendszerben a középen védekezők mellé már sokkal komplexebb játékosokra van igény, akik a szélen robotolnak, így jelenleg nem látszik, hogy ezeknek a srácoknak hol lesz meg a helye a pályán. A 3 belső védő pedig minden meccsen ugyanaz a trió, itt égető szükség lenne az erősítésre, ugyanis egy eltiltás, vagy sérülés esetén nincs kit a helyükre állítani, ezzel pedig rögtön borul a megálmodott taktika, a csapat pedig nehéz helyzetbe kerülhet még emiatt.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK