Itt vagy most

Fejlődtünk, vagy sem? Játékosértékelő- II. rész: A középpálya

A jelenlegi idényben a csapat összességében idáig nem szerepelt túl fényesen. Nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy elégedetlen vagyok azzal, amit láttam. Ennek ellenére a realitás talaján kell maradni, ez a keret még most kezd csak formálódni. Több helyen elhangzott, hogy Bódog Tamás túlhajszolta a játékosokat, elfáradt a keret a tavasz végére. Ezek után Fernando átvette a csapatot, majd egy szerencsés bennmaradást követően el is mondta: ez a keret nagyjából novemberre állhat össze, addig szépen kéri, hogy legyünk türelmesek, az eredmények jönni fognak. Tulajdonképpen igaza is lett. A szezon első fele a szurkolók szempontjából kritikán aluli volt. Ezt követte egy taktikai változtatás, innentől kezdve pedig egy darabig csak a statisztikák javultak, az eredmények nem. De elérkezett a november és igazolódott Fernando állítása, jöttek az eredmények is.

A következő összeállításban arról lesz szó, hogy az összességében gyenge szereplés ellenére az egyes játékosok honnan hova jutottak el. Ebben a részben a középpálya kerül górcső alá.

Serhii Shestakov: A szezon elején a 4 védős rendszernek köszönhetően is talán, nem volt meghatározó játékos az ukrán, jobbára Eperjesi játszott a helyén, ameddig egészséges volt. Majd fordult a kocka és ez Shestakov szempontjából jól is jött. Eleinte főként a védekezés volt a feladata, a széleken kevésbé futott előre. Azonban a 3 védős rendszer óta a pálya szélén alapvonaltól-alapvonalig be kell játszania a pályát. Korábban borzalmas beadásai miatt ismertük a játékát, azonban a szezon előrehaladtával egyre pontosabban ad középre, mi több, bátran mer cselezni, beviszi a labdát 2-3 ember közé is, ha kell. A gyors játékos pótlása esetleg Eperjesivel oldható meg, de neki támadásban nem árt fejlődnie.

Martin Juhar: Amióta megérkezett, folyamatosan a pályán van. Ez érthető is, a szlovák játékos sosem lógott ki lefelé a csapatból. Voltak ugyan gyengébb meccsei, viszont a tapasztalatát kamatoztatva Shestakov tükreként végig robotolja az egész meccset, teljesítményére nem lehet panasz. Mi több, képes erős lövéseket megereszteni, láthattunk tőle már pár kísérletet. Mögötte a sorban Forgács lehet, aki képes a helyén játszani, minőségben azonban még így is akad jócskán különbség. Így elmondható, hogy a két szélső helye biztosnak tűnik a csapatban, nincs nagy verseny a kezdés jogáért.

Tajti Mátyás: A szezon elején irányítóként próbált megélni a pályán, mondhatjuk, hogy ez nem volt a legsikeresebb korszaka a pályafutásának. Passzai inkább oldalra mentek, néhány meccsen pedig még célba sem nagyon értek. Nem állt jól neki ez a szerep. Amióta viszont Márkvárt támogatja, sokkal kreatívabbnak tűnik, képes volt szép gólt szerezni, játéka fokozatosan javul, labdabiztosabb. Ahogy a csapat formája változott, nagyjából azt a vonalat követte le Tajti formája is, az ősz végére egészen jól belejött a játékba.

Márkvárt Dávid: Érkezése óta új színt vitt a középpálya életébe. Amikor megérkezett, kissé furcsa is volt nézni, hogy az enervált focisták között van egy srác, aki folyton próbálkozik, de egyedül nem sokra megy a védelmek ellen. Kezdettől fogva nagy kedvvel játszik, sok labdát szerez meg, jól passzol és Tajtival együtt ők osztják ki a legtöbb kulcspasszt. Érkezésére nagy szüksége volt a csapatnak. Egyértelműen pozitív benyomást kelt a játéka a kezdetektől, sérülése komoly veszteség lenne a csapatnak, hiszen a posztján maximum Tóth B. lehetne bevethető, de róla a következő sorokban.

Tóth Barnabás: Szerzett ugyan egy gólt az ősz folyamán, de vak tyúk is talál szemet alapon ez nem egy nagy eredmény, még akkor sem, ha inkább védekező típusú játékos. 10 alkalommal kapott lehetőséget az ősszel, de ekkor sem teljes meccseket javarészt, ami nem is csoda. Inkább már csak egy utolsó utáni csere. Labdabiztosságára nem lehet alapozni, ellenben előszeretettel akasztja meg az ellenfelet, jobbára szabálytalanul, erre utal a már begyűjtött 4 sárga lapja is. Nem vagyok szomorú, ha nem látom a pályán, túl sok haszna nincs, maximum perememberként alkalmazható egy szerényebb képességű csapatban.

Tóth Borisz: Még éppencsak bemutatkozott a felnőttek között, így róla nehéz véleményt formálni.

Szabó Bence: A Vidi csapatától kölcsönbe érkező fiatal az év elején nem jutott szóhoz. Aztán a szerkezetváltás elhozta számára a lehetőséget, bekerült a csapatba. Játéka ritkán látványos, de róla is elmondható, hogy együtt fejlődött a csapattal. Meccsről-meccsre jobb formát mutat, kissé hasonlít a stílusa Egerszegihez, mikor Elek mellett játszott. Nem túl látványos, de a statisztikák megmutatják, hogy mennyire is hasznos valójában.

Tomislav Mazalovic: A szurkolók nagy reményekkel várták a bemutatkozását. Ennek ellenére a horvát légiós nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, pár meccs után összeszedett egy sérülést és kikerült a kezdőből. Az Újpest ellen kapott lehetőséget legközelebb, itt jelentős szerepe volt abban, hogy pontot, pontokat veszítsünk. A saját kapunk előtt ritkán ad játékos ilyen gólpasszt, mint láthattuk sajnos. Ezután a szurkolók kereszttüzébe is került, majd újra a sérültek padján láthattuk. Az ősz folyamán így egy csalódásként kezelhető, talán tavasszal meg tudja mutatni majd az igazi arcát, mert idáig ez túl gyenge produktum.

Florent Hasani: A koszovói játékos kicsit kilóg a sorból, már-már csatárként kezelhető.  A szezon elején a középpálya közepén erőltette Fernando a játékát, nem is ment neki, majd kikerült a kezdőből. Kis pihenő után azonban új szerepet kapott, végre az igazi posztján, a szélen találta magát. Rögtön biztatóbb játékot mutatott fel. Ősz végére már a csatársorban találta magát, ez a néhány forduló pedig elég is volt neki, hogy a házi góllövőlista élén találjuk. Voltak gyengébb meccsei, amikor beleszürkült a mezőnybe, de még ekkor is be-betalált az ellenfél hálójába, így a tavaszra igazán hasznos tagja lehet a csapatnak.

Összességében tehát adott egy rendkívül fiatal középpálya, két tapasztalt szélsővel. A kezdőcsapat tagjaiban van potenciál, képesek a jó játékra, az igazolások terén viszont nem ártana minőségi pótlásról gondoskodni, ugyanis, ha kiesik az egyik játékos, nincs mögötte olyan, aki megüti a szintjét, ezáltal szinte harc sincs azért, hogy ki(k) legyenek ott a kezdő sípszónál.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK