Itt vagy most

Beharangozó: Diósgyőr – Mezőkövesd

Ezúttal a szokásosnál kevesebb ideje, két hónapja volt a kluboknak a tavaszi fordulókra való felkészülésre. A bajnoki pontvadászat második “félideje” már-már hagyományosan gyengébben sikerül Diósgyőrben, mint az őszi szezon, ám idén kénytelenek leszünk ezen változtatni, ugyanis mindössze egy ponttal előzzük meg a már kieső helyen álló Kisvárdát.

A bennmaradás kivívásához vezető úton az első szembejövő akadály a korábbi játékosunk, Kuttor Attila által vezetett Mezőkövesd lesz. A kisebbik borsodi klubhoz felemás emlékek kötődnek, ugyanúgy felidézhető Bacsa idegenbeli, utolsó perces győztes gólja vagy az első szezonjukban az ötgólos sikerünk, mint a stadionnyitón elszenvedett vereség, illetve az őszi idegenbeli mérkőzés, ahol már a tizedik percben 3-0-ra vezetett szombati ellenfelünk.

A Mezőkövesd egyébiránt a tabella hetedik helyét foglalja el, kiegyenlítettebb mérleggel pedig nem is bírhatnának: Hat győzelem, hat döntetlen és hat vereség az eddigi teljesítményük, 25 szerzett és 23 kapott góllal. Hozzánk hasonlóan inkább hazai környezetben gyűjtik a pontokat, idegenben az eddigi mérleg 1-4-4, 11 rúgott és 16 kapott gól. Nyolc pontra vannak a kiesőzónától, talán korai lenne még hátradőlniük, ennek megfelelően erősítettek is télen, Bertus Lajost Paksról, Pekár Lászlót és Dragóner Filipet Nyíregyházáról szerződtették.

A vendégek kapujában minden bizonnyal Szappanos Péter áll majd, aki úgy tűnik, végleg kiszorította a kezdőből Dombó Dávidot. Az elmúlt öt bajnokit végigvédte Szappanos, ezeken hat gólt kaptak, igaz, a Vidi, Fradi, Újpest, Honvéd, Felcsút ötös ellen szerepeltek.

A védelem közepén a szlovákiai légiós Robert Pillár, valamint az utánpótlás válogatott Szalai Attila kezdenek. A stáb jól láthatóan bízik a párosban, Pillár mind a 18 bajnokit végigjátszotta (ráadásul csak két sárga lapot kapott), Szalai pedig 15 meccsen lehetett ott végig  a pályán. A jobb bekk, Farkas Dániel éppen ellenünk került vissza a keretbe szeptemberben, sőt, rögtön a kezdőben találta magát, az azóta lejátszott 12 bajnokin egy percet sem hagyott ki, két társához hasonlóan. A kakukktojás a védelemben tehát a balbekk, Silye Erik lehet. A védő az ősz végére visszaszerezte a helyét a kezdőcsapatban, majd három végigjátszott bajnoki után megsérült. Vele öt pontot gyűjtöttek a Vidi-Honvéd-Újpest trió ellen, nélküle az utolsó két mérkőzést elvesztette csapata.

A középpályás védekezésért általában Szeles Tamás felel, ám ő szombaton eltiltását tölti majd, így jó eséllyel az egyébként balhátvéd Vadnai Dánielre hárul ez a szerepkör. Ha Kuttor Attiláék egy defenzívebb csapatot küldenek  pályára, az sem kizárt, hogy a velünk hírbe hozott Patrick Mevoungou, vagy a 21 éves ukrán Mykhail Meshki is kezd majd.

Egy sorral feljebb a Cseri TamásMolnár GáborVajda Sándor hármas juthat szóhoz. Egy ehhez hasonló gyors, technikás, gólerős középpálya jó teszt lehetne számunkra, vajon az új, néha még akadozó sokpasszos játékunkkal képesek vagyunk e egy kifejezetten agresszív kövesdi trió ellen is dominálni.

Az egy szem csatár szerepéért Stefan Drazic és Koszta Márk vív majd. Ha a fiatal magyar támadó egészséges, jó eséllyel kezdeni fog, ellenkező esetben a már ötgólos Draziccsal kell majd szembenézniük Karanéknak. Érdekes módon a házi góllövőlistát Mezőkövesden nem egy csatár, hanem egy középpályás, név szerint Molnár Gábor vezeti hét találattal (amivel egyébként összességében is a második legeredményesebb játékos a 8 gólos Lanzafame után).

Velünk ellentétben a vendégek kispadja is kifejezetten jó nevekből áll. Ha az előbbiekben felvázolt kezdőt – de legalábbis hasonlót – küld pályára a stáb, olyan játékosok szerepelhetnek csereként, mint Mevoungou, Tóth Bence, Szakály Dénes, Bertus Lajos vagy Pekár László.

Ami minket illet, egyelőre nem érkezett új játékos, ez pedig ironikus módon a fejlődés jeleit mutató csapatjátéknak akár még előnyére is válhat. Nálunk általában a Shestakov – Juhar páros robotol a széleken, a kövesdi csapatnál ez azonban két-két játékos szerepköre, így Brkovicnak és Tamásnak a szokottnál is többször kell majd kisegítenie a szárnyvédőket. Ha nem itt, akkor pedig a középpálya közepén dőlhet el a három pont sorsa, az azonban nem mellettünk szól, hogy Tajti sérülés miatt gyakorlatilag az edzőtábor felét kihagyta. Egy esetleges győzelemmel négy pontra közelítenénk meg a megyei riválist, eltiltottunk nincs, Brkovicnak, Karannak és Tóth Barnának viszont négy sárga lapja van.
A mérkőzés végkimenetele nem csak azért fontos, hogy önbizalommal telve tudjunk nekivágni a tavaszi szezonnak: közvetlen üldözőink, a Haladás és a Kisvárda egymás ellen játszanak szombaton, valamelyik riválisunk tehát mindenképpen pontot fog szerezni.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Antal – Brkovic, Karan, Tamás – Shestakov, Szabó, Márkvárt, Tajti, Juhar – Hasani, Mihajlovic
Mezőkövesd: Szappanos – Farkas, Pillár, Szalai, Silye – Vadnai, Cseri, Meshki – Vajda, Molnár, Koszta

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK