Itt vagy most

Kosárlabdával indul a sportmaraton

Ismét hazai pályán játszik az Aluinvent DVTK. Szokatlanul korai időpontban, szombaton 14: 30-kor fogadják az ELTE BEAC Újbuda csapatát, a Generali Arénában.

Mondhatnánk, hogy országos egyes, de a szezon eleji, Csata ellen elszenvedett vereség óta nyilvánvalóvá vált, hogy senki ellen sem lehet biztosra menni. A tavaly év végén lejátszott első mérkőzésen, 121(!) pontot dobva nyert a piros-fehér alakulat, de a nyolcvanegy kapott pont, bizony soknak mondható.

A Diósgyőr jelenleg második a tabellán, ugyanolyan mutatókkal, mint a Szekszárd. Mindkét gárdának 13 győzelem és 4 vereség szerepel a statisztikai mutatójában. Nagyon fontos találkozó tehát a holnapi, hiszen a tolnaiak Győrbe látogatnak, és egy esetleges zöld-fehér győzelem esetén, amennyiben sikerrel abszolválja a szombati mérkőzését a Diósgyőr, akkor lépéselőnybe kerülhetnek a szekszárdiakkal szemben.

Az ELTE BEAC csapata, az egyik legpatinásabb klub Magyarországon. 1898-ban alapították az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesületeként, Budapesti Egyetemi Atlétikai Club néven, ami eredményei révén, az egyik legsikeresebb egyesületté nőtte ki magát hazánkban. Bizonyítja ezt az olimpiákon, sportolói által elért hat aranyérem, négy ezüst- és hét bronzérem.

1977-ben költözött a Mező utcából, a Bogdánffy utcába a sporttelep, majd tíz év után került átadásra a sportcsarnok, ami egyre sikeresebbé tette a csapatsportágakat, leginkább a női kosárlabdacsapatot. Az 1988-89-es bajnokságban már döntőt játszhattak az ,,egyetemisták”, ellenfelük az MTK csapata volt. A mai napig emlékezetes mérkőzéseket játszottak, leginkább a második, a BEAC hazai pályáján lejátszott találkozó maradt meg sokakban. Történt ugyanis, hogy két másodperc volt hátra, mikor oldalról jöhettek a fekete-fehérek, viszont a helyi időmérő ,,elfelejtette” elindítani az órát, így tudott nyerni 73-72-re a hazai csapat. Viszont az MTK megóvta a mérkőzést, amit újra játszottak, és ezt a kék-fehérek már behúzták, mivel ez már a második győzelmük volt, így ők lettek a bajnokok. A következő szezonban már nem volt, aki megállíthatta volna a BEAC csapatát. Először, a Szekszárdon rendezett Magyar Kupában diadalmaskodtak Balogh Juditék, majd a bajnokság döntőjében jöhetett a tavalyi visszavágó. Az első mérkőzést nagyon magabiztosan nyerte az ,,Egyetem”, hiszen 99-72-re hozták ezt a találkozót, Balogh ,,Bubu” (véleményem szerint a valaha volt, legjobb magyar női kosárlabdázó), egymaga 46 pontot dobott. Mivel a második mérkőzést is megnyerték 92-90-re, így történetük során először ünnepelhettek bajnoki címet. A következő évben ismét elhódították a kupát, majd ezt követően hanyatlásnak indult a klub. Néhány éve, új alapokra, leginkább utánpótlásképzésre fektették a hangsúlyt.

A jelenlegi szezonban ismét az alsó régióban küzd a pontokért az ELTE BEAC csapata, akik idén igazoltak először idegenlégiósokat, mégpedig az új-zélandi Beckley-t, illetve a horvát Mandicot. A legjobb mutatókkal rendelkező játékosuk, Mérész Beatrix, de ő mindösszesen öt mérkőzésen lépett pályára még a szezon elején, azóta sérüléssel bajlódik.

A Diósgyőr csapatát betegségek hátráltatták a heti munkában. Maja Skoric és Kiss Angelika is hagyott ki edzéseket, de ezt a mérkőzést nélkülük is hozni kell, hogy elérjék a Lányok a maguk elé kitűzött célt, a legjobb négy közé kerülést.

Holnap, igazi sportmaraton vár a Diósgyőr szurkolókra, hiszen először a csarnokban játszanak a kosaras lányok, majd megnézhetjük a focistáinkat, végül 19: 30-tól a röplabdás lányok mérkőzését követhetjük, szintén a Sportcsarnokban. Tehát a recept adott, 14: 30-kor találkozzunk a csarnokban, és biztassuk minél többen a Lányokat, mert, aki Diósgyőri…!

Cziczás László: Ugyan a kötelező kategóriába tartozik a BEAC hazai pályán történő legyőzése, de sajnos nem a legjobb előjelekkel várjuk a holnapi mérkőzést, hiszen egy betegséghullám sújtja a csapatunkat. Maja Skoric és Kiss Angelika is kevesebb edzésen vett részt emiatt a héten. Ennek ellenére bízom abban, hogy akik rendelkezésemre állnak, azok odateszik magukat, és megyünk tovább a kikövezett úton.

Női kosárlabda bajnokság, NB1 A-csoport, 18. forduló

2019.02.16. szombat, 14:30, Miskolc, Generali Aréna

Aluinvent DVTK-ELTE BEAC Újbuda

 

 

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK