Itt vagy most

Sok vagy kevés? – Olvasói levél

Felkerült a miskolc.hu oldalra a város 2019-es költségvetési tervezete, melyben nyilván sok területet érintenek, és mindenkinek biztosan megvan a véleménye, hogy elegendő-e az az összeg, amit útfelújításra, kultúrára, vagy pl. egészségügyre költenek a mi adóforintjainkból, de mivel szurkolóként egem a sport is érdekel, rákerestem erre is és némiképp megdöbbenve szembesültem egy-két dologgal. A dokumentumok nyilvánosak. Kíváncsi lennék, szerintetek sok vagy kevés az az összeg, amit a DVTK kap az idei esztendőben?

Dr. Kriza Ákos előterjesztés szerint a város tervezett kiadásainak 2,4 %-át tervezi sportra költeni.
Ez az előterjesztés szerint 860,5 millió forint.

A teljesség igénye nélkül:

  • Miskolci Sportcentrum Kft. (MVSC, MEAFC, stb.): összesen 331 millió forint
  • DVTK Jegesmedvék jégkorong: 67,5 millió forint
  • MVLC vízilabda: 41,5 millió forint
  • DVTK labdarúgás: 31,9 millió forint

Az összes többi egyesület (DVTK kosárlabda, röplabda, sakk, Judo, nem tudom mi van még) pályázhat a maradék 81 millió forintra, nekik alapból nem jár semmi. A legszebb pedig az, hogy leírják benne, hogy az elmúlt évhez képest változás, hogy a DVTK labdarúgó csapatának támogatása ismét szerepel a költségvetésben. Ezek szerint a tavalyi évben nem kapott a klub semmit? Sajnos én nem találtam meg a tavalyi költségvetést a miskolc.hu oldalon, jó lenne tisztán látni.
Amúgy, ami szemet szúrt még, tudom, a kultúra is fontos, de összehasonlításnak jó lehet.

  • Miskolci Nemzeti Színház: 1 milliárd 139 millió forint
  • Miskolci Szimfonikus Zenekar: 472 millió forint
  • Csodamalom Bábszínház: 106 millió forint

Biztos lehet még szemezgetni, ezt mindenki megteheti ezen a linken:
http://www.miskolc.hu/sites/default/files/napirendi_pont/csatolmany/2019-02-11/69370/1.np_javaslat_az_onkorm.2019._evi_koltsegvetesenek_megallapitasara_ii.pdf

Nem tudom, hogy a többi város mennyi pénzt ad focira, de egy gyors google használat után két cikket találtam:

Mezőkövesd
Az önkormányzat jelentős összeggel támogatja a klubot, éves szinten 120 millió forintot szavaztak meg, de a legutóbbi testületi ülésen ezt még kiegészítették.
Link: http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=3897

Kisvárda
A kisvárdai focicsapatot működtető egyesület cége, a VÁRDA Labdarúgó Szolgáltató Kft. az elmúlt négy évben összesen 97 millió forintot kapott az önkormányzattól “Kisvárda város megyei és országos ismertségének és jó hírének növelése” címszóval.

2013-ban 21 millió forintot
2014-ben 21 millió forintot
2015-ben 25 millió forintot
2017-ben 30 millió forintot költött erre a célra a város.

Link: https://blog.atlatszo.hu/2018/11/kisvarda-97-milliot-adott-a-helyi-focicsapatnak-hogy-az-novelje-a-varos-jo-hirnevet/

A többit nem kerestem, de jó lenne kigyűjteni.

Összefoglalva. A közgyűlés pénteken szavaz. Biztosan minden képviselő lelkiismerete szerint. Nem szeretnék politizálni, amúgy sem szoktam, nem akarom, hogy indulatokat váltson ki az írásom, csak adatok vannak benne, amiket ki így, ki úgy értelmez. Én úgy, hogy látva mennyi pénzt költenek máshol (Vidi, Fradi, Felcsút, Kövesd), ahhoz képest ez a támogatás lófütty. A városok méretéhez képest meg hagyjuk is… Abba már bele sem megyek, hogy (de most tényleg) van olyan közülünk, aki rendszeresen kijár vízilabda, MEAFC vagy MVSC meccsre? A megye legnépszerűbb csapatának szurkolótábora ennyit érdemel?

Bocs, de ezt most muszáj volt kiírnom magamból.
Mivel olyan világot élünk, hogy nem díjazzák azokat, akik hangot adnak a véleményüknek, most maradnék névtelen. Ha leközlitek az írást, azt megköszönöm.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK