Itt vagy most

Beharangozó: Debrecen – Diósgyőr

Elérkeztünk a kiesés elleni harc 25. köréhez. A Puskás Akadémia elleni győzelemnek köszönhetően két egységnyi előnyünk van a rivális Kisvárdával szemben, a felcsútiakkal pedig azonos pontszámmal állunk a tabella 10. helyén.

Aktuális ellenfelünk, a DVSC hektikus teljesítménye ellenére is ott van a dobogó legalsó fokán, 37 – 37 ponttal fej-fej mellett az Újpesttel, eggyel a Honvéd előtt. Ehhez képest elég tragikus, hogy a gyönyörű stadionjuk kong az ürességtől, de ez most mellékes. Hazai pályán többnyire tudnak dominálni mindenkori ellenfelükkel szemben, a Nagyerdőben 7-4-1-es mutatóval, 19 rúgott és 10 kapott góllal állnak. Az elmúlt öt bajnokijukon két győzelem (Mezőkövesd, FTC) és három vereség (Felcsút, Paks, Kisvárda) a mérlegük. Házi gólkirályuk a hatgólos Takács Tamás.

A szombati bajnoki a 46. Debrecen – Diósgyőr párharc lesz a történelemben, vendégként a mérlegünk pedig kifejezetten gyatra, mindössze egy alkalommal tudtunk nyerni a Nagyerdőben, 11 évvel ezelőtt, még Sisa Tibor irányítása alatt. Az elmúlt öt bajnokit kivétel nélkül az a csapat nyerte meg, amelyik hazai pályán játszhatott.

A hazai kapuban minden bizonnyal Nagy Sándor kezd majd. Nincs is oka Herczeg Andrásnak a váltásra, talán az NB1 egyik legmegbízhatóbb hálóőre, a tavaly augusztusi, MTK elleni bajnokin elkövetett hibáján kívül más potyára nem is emlékszünk tőle.

A védelem egy nem kifejezetten offenzív egység, Bényei kiesésével ugyanis a jobbhátvéd Kinyik Ákos, a bal pedig Ferenczi János lesz. Kinyik bár győztes gólt szerzett a kövesdiek ellen a mögöttünk hagyott fordulóban, alapvetően középsővédő, így tőle elsősorban nem a támadásaik támogatására számíthatunk, Ferenczi pedig talán az utóbbi évek (saját szurkolói által) legtöbbet kritizált DVSC játékosa. A két centerhalf Szatmári Csaba, valamint az Újpesttől végleg szerződtetett, 21 éves Pávkovics Bence lesznek. Tehetségnek nincsenek híján, rutinnak annál inkább.

A védelem tehát nem a legtapasztaltabb csapatrésze a debrecenieknek, a középpálya azonban igen, ez pedig a védők dolgát is megkönnyíti. Tőzsér Dánielt talán be sem kell mutatnunk, korábbi válogatott, magyar bajnok, belgiumi légiós, igaz, az utóbbi évek Lokijában a csapatkapitányi karszalag ellenére sokszor inkább fék, mintsem vezér volt. Mellette szerepel majd az a Haris Attila, akit a kieső Balmazújvárostól szerződtettek Debrecenbe, és az idő múlásával az egyik legpatinásabb magyar csapat húzóemberévé nőtte ki magát. Talán sokat elmond a teljesítményéről a tény, hogy sokak meglepetten vették tudomásul, Marco Rossi ezúttal sem hívta be a válogatott keretbe. A trió harmadik tagja minden bizonnyal a bosnyák Aleksandar Jovanovic lesz. A korábbi Fradi-légiós idén már 33 éves, Bódi Ádám hiányában számít rá a stáb kezdőként, aki a hétközi, győztes kupameccsen már ott volt a debreceni kezdőcsapatban.

A támadóhármas egy ismerős névvel, Takács Tamáséval kezdődik. Bár ő is számolatlanul kapja a kritikákat, így is hatgóllal a Loki házi gólkirálya. A szélekről két fiatal tehetség, Szécsi Márk és Varga Kevin támogatják majd, akik a centerükhöz hasonlóan keresik a jó formájukat, bízzunk benne, hogy szombaton sem találják meg a góllövő cipőket.

Fernando Fernandez a mérkőzést megelőzően elmondta, látatlanban nem írná alá az egy pontot, csapnivaló debreceni mérlegünk tudatában sem. Ezúttal már számíthatunk Prosser Dánielre és Tajti Mátyásra, ráadásul szerb védőpárosunk, Dusan Brkovic és Dejan Karan is visszatér eltiltásából. Más kérdés, hogy Tamás Márk ezúttal piros lapja miatt kihagyni kényszerül a bajnokit. Érdekes lesz látni, A múltheti győzelem után Fernando újra a négyvédős felállást preferálja e majd, vagy vált három (öt)védősre. Mivel a mi védelmünk különösen a széleken sebezhető, hasznunkra válhat, hogy a debreceniek széljátéka nem kifejezetten erős, annál inkább kiemelkedőek a rögzített szituációk kihasználásában. Szerencse, hogy a jó fejjátékkal bíró szerbek éppen most térnek majd vissza a csapatba. A bajnokit az M4 Sport élőben közvetíti, de remélhetőleg ezúttal is diósgyőriek százai döntenek az utazás mellett.

Dominik, Isten hozott a DVTK családban! 

Várható kezdőcsapatok:
Debrecen: Nagy – Kinyik, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi – Tőzsér, Haris, Jovanovic – Szécsi, Takács, Varga
Diósgyőr: Antal – Polgár, Karan, Brkovic – Shestakov, Szabó, Márkvárt, Mazalovic, Juhar – Hasani, Mihajlovic
A találkozó játékvezetője Berke Balázs lesz.

Ez történt legutóbb:

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK