Itt vagy most

Beharangozó: Szlovákia – Magyarország

Csütörtök este végre újra tétmeccsen szurkolhatunk a válogatottnak. Nem is akármilyen rangadóval, talán az egyik legnagyobb presztizzsel bíró meccsel kezdődik az Európa bajnoki selejtező sorozat, nagy riválisainkhoz, a Pavel Hapal irányította szlovákokhoz látogatunk (akár ősi riválisnak is titulálhatnánk őket, ha nem egy 16 éves országról lenne szó).

Aktuális ellenfelünkkel ezidáig négy tétmérkőzést játszottunk, ezeken két döntetlen két vereség a mérleg. Nemzetek Ligája csoportjukban Csehországgal és Ukrajnával találkoztak, 1 győzelmük és 3 vereségük a hármas utolsó helyét, ezzel együtt a C Ligába való kiesést jelentette északi szomszédainknak.

 A szlovák kapuban minden bizonnyal a Newcastle United hálóőre, Martin Dúbravka áll majd. Poszttársai a cseh bajnok Viktoria Plzenben, valamint az angol másodosztályú Rotherham Unitedben szerepelnek, valószínűleg a Premier League adta rutin döntő lesz.

A védelem összeállításán törheti majd a fejét Pavel Hapal szövetségi kapitány, csapatkapitánya, és talán a szlovákok legnevesebb játékosa, az egykori liverpooli bekk, Martin Skrtel ugyanis lemondta a válogatottságot. Északi szomszédaink nagy szerencséje, hogy az elmúlt hónapokban az Inter védője, Milan Skriniar nemzetközi klasszissá nőtte ki (kezdi kinőni) magát. A 24 éves centerhalf párja valószínűleg a Köbenhavn hátvédje, a 22 éves Denis Vavro, vagy a Sparta Praha játékosa, Lukas Stetina lesz. A védelem szélein a Hertha bekkje, Peter Pekarík, valamint az Olaszországban, azon belül is a Fiorentina csapatában edződő, 21 esztendős Dávid Hancko juthatnak szóhoz. Pekarík idén szinte egyáltalán nem jut szóhoz Berlinben, társai pedig nem kifejezetten rutinosak (Vavronak mindössze két válogatott mérkőzés van a lábában), ez akár a javunkra is válhat.

A középpálya közepén egy, a védelemmel ellentétben nemzetközi tapasztalattal bőven ellátott trió kezdhet. Marek Hamsík a korábban említett Skrtel mellett talán a szlovák labdarúgás legnevesebb képviselője. A besztercebányai játékos nem kevesebb, mint tizenként szezont töltött a Napoli csapatában, 408 meccsen 100 gólt szerzett világoskék szerelésben, jelenleg a kínai Talien Jifangban szerepel. Válogatott-béli mutatója 97/21. Mellette a spanyol Celta Vigo középpályása, Stanislav Lobotka kezdhet. A 24 éves játékos 18 évesen már az Ajax utánpótlásában edződött, majd egy dániai kitérővel érkezett meg Vigóba, ahol már 53 bajnoki szerepelhetett a világ egyik legerősebb pontvadászatában. Harmadikként talán Juraj Kucka lehet ott a középpályán a kezdő sípszó idején, jelenleg az olaszországi Parmában légióskodik, megfordult korábban a Sparta Praha, a Genoa, az AC Milan és a török Trabzonspor gárdáiban is.

A támadó triót Róbert Mak, Albert Rusnák valamint Ondrej Duda alkothatják. Mak posztját tekintve jobbszélső, a szentpétervári Zenit játékosa, de játszott korábban Nürnbergben, a görög PAOK-nál, valamint a Manchester City utánpótlásában is. Technikás, gyors játékos, bár alapembernek közel sem nevezhető, a mögöttünk hagyott héten a Szpartak Moszkva elleni rangadót végig a kispadról figyelte. Idén 20 bajnokin egy gólja van.  Rusnák 24 esztendős, a foci alapjaival Kassán ismerkedett meg, majd Makhoz hasonlóan ő is a Manchester City akadémiájára került. Hollandiai kitérővel, Groningenen át került az Egyesült Államokba, a Real Salt Lake csapatához, ahol két szezon alatt 63 meccse, azokon 18 gólja van. Duda posztját tekintve támadó középpályás, ám így is jó esély van arra, hogy ő kezdjen csatár poszton. Huszonnégy esztendős, Pekaríkhoz hasonlóan a Herthában, Dárdai Pál kezei alatt edződik, háromszoros lengyel bajnok, idén a Bundesligában már 10 találatot jegyez.

Marco Rossiékra nem vár könnyű feladat csütörtök este. Ahogy a korábbiakban szóba került, a szlovák játékosok nagyrésze topbajnokságban edződik, aki pedig nem, az is alapember a csapatában. Tehát többnyire játékban vannak, a mieinkkel ellentétben. Olasz szövetségi kapitányunk némileg saját magának ellentmondva behívta a keretbe a Bolognában idén szinte egyáltalán nem játszó Nagy Ádámot, mi több, valószínűleg kezdő is lesz a nagyszombati mérkőzésen. Fiola kiesésével, valamint Bese sérülésével a jobbhátvéd minden bizonnyal Lovrencsics lesz, a Kádár – Orbán páros helye azt hiszem, megkérdőjelezhetetlen, a balbekk pedig Korhut lesz, más, ballábas szélsővédő hiányában. Középen Nagy Ádám mellett talán a rutin és a szlovákiai tapasztalat lehet hangsúlyos, Kleinheisler és Kalmár, esetleg a védekezni is “tudó” Pátkai kezdhet. Szoboszlai Dominikot bár sokan követelik a kezdőbe egy jól sikerült hét után, talán korai lenne ekkora szerepet bízni rá egy ilyen súlyú mérkőzésen. A támadósorban, úgy gondolom, Szalai Ádámnak és Dzsudzsák Balázsnak bérelt helye van, az egy kiadó helyért pedig a remek formában lévő Varga – Németh páros küzdhet meg. Mivel azonban utóbbi az Egyesült Államokból érkezik haza, az időeltolódás Varga Rolandnak kedvezhet.

Várható kezdőcsapatok:
Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Skriniar, Vavro, Hancko – Kucka, Hamsík, Lobotka – Mak, Duda, Rusnák
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Kádár, Orbán, Korhut – Kleinheisler, Nagy Á., Kalmár – Varga, Szalai, Dzsudzsák

Ez történt legutóbb:

Kép: dailynewshungary.com

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK