Itt vagy most

Beharangozó: Magyarország-Horvátország

A kezdeti sokkból felocsúdva újabb fordulóval folytatódik vasárnap az EB selejtezők csoportköre. Sajnos számunkra nem indult túlontúl fényesen a sorozat, két védelmi hibát kihasználva tudott nyerni ellenfelünk. Horvátországban is izgulhattak kissé a drukkerek, ugyanis déli szomszédunk viszonylag hamar hátrányba került hazai pályán. Egy ilyesfajta VB szereplés után többet várhattunk volna. Nem kellett végül szomorkodnia a drukkereknek, a horvátok a bekapott gól után ugyanis szó szerint lefocizták Azerbajdzsánt. Magabiztos labdabirtoklás mellett csak úgy záporoztak lövéseik a vendégek kapuja felé, ezekből azonban csak 2 találat született. Mondjuk ez éppen elég volt a 3 pont megszerzéséhez.

Legutóbb Horvátország a Nemzetek Ligája egyik csoportjában szerepelt, nem kisebb ellenfelekkel, mint Anglia és Spanyolország. Nem vallottak szégyent, de mindössze 1 győzelem és 1 döntetlen jött össze számukra, mind a kettő hazai pályán. Idegenben elvéreztek ellenfeleiknél, bár ilyen kaliberű csapatok ellen ez talán elnézhető. Mondjuk a spanyol túrájukon beleszaladtak egy nagy verésbe, 6 kapott góllal a zsákban mentek haza. Ami szembetűnhet még, hogy nagyon kevés olyan meccset játszottak a szomszédok idegenben, ahol nem szereztek gólt. A spanyolországi zakó mellett a Brazília elleni barátságos meccsen maradtak gólképtelenek Zlatko Dalic legényei. A feladat így adott lesz a Felvidéken gyenge formát mutató védelem számára, mert a klasszisokkal érkező vendégek nem fognak feltartott kézzel érkezni. Az ezredforduló óta 3 mérkőzést játszottunk egymással Magyarországon, ebből 2 döntetlen mellett egy vereséget sikerült összehoznunk. Bár azt az 1 gólos vendégsikert egy barátságos mérkőzés kontójára írhatjuk, a VB selejtezős csoportban gól nélküli döntetlenre végeztünk, még 2005-ben.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban minden bizonnyal Lovre Kalinic kezd majd. Az elmúlt meccseken folyamatosan ő jut lehetőséghez, két kollégájával szemben légiósnak állt. A Championship (angol 2) ligáját erősíti, csapata az Aston Villa jelenleg a 6. a pontvadászatban, éppen rájátszást érő helyen állnak, tehát még valós esély mutatkozik arra, hogy a Premier League-be való feljutásért harcolhassanak. Livakovic és Sluga pedig Horvátországban védenek, bevetésre készen várják a lehetőséget, hogy magukra ölthessék a címeres mezt.

A védelem a klasszikus négyes formációt szokta felvenni, a pálya bal szélén Barisic szereplése valószínűsíthető. Az előző mérkőzésen gólt szerzett a Glasgow Rangers játékosa, így semmi ok nincs, hogy ne ő legyen ott a kezdésnél. Mellette a rutinos Vida lehet ott a védelem tengelyében. A Besiktas rutinos védője szinte kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, ha nem sérült és eltiltás sem kényszeríti pihenőre, akkor ott van a pályán.  A védelem tengelyének másik tagja nagy valószínűség szerint a visszatérő Lovren lesz. A Liverpool játékosa még a Spanyolország elleni győztes meccs után “kritizálta” az ellenfelet, ennek jutalma egy eltiltás lett. Így pár nappal ezelőtt a Marseille fiatalja, Caleta-Car szerepelt, akire akár hosszabb távon is építhet majd a szakmai vezetés. A másik szélen az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem Vrsaljko fog kezdeni, ugyanis sikerült összeszednie egy komolyabb sérülést. Így lehetőség nyílhat a Wolfsburg tehetsége, a mindössze 20 éves Brekalo előtt a bizonyításra.

A középpálya adja a horvát csapat lelkét. Itt igyekeznek a legstabilabbak lenni a vendégeink. Ennek érdekében vethetik be Modric-ot, aki a labdák begyűjtéséért felel majd, de alkalomadtán rá is oda kell figyelni, nehogy lövőhelyzetbe kerüljön. Mellette a Chelsea játékosa, Kovacic szerepeltetése várható, vele együtt a védelem előtt már ketten szűrhetik a támadásokat csapattársával. A védekező feladatok ellátása után a középpályán kiadó helyeket már sokkalta támadóbb felfogású labdarúgók foglalják el. A bal szélen az Inter rutinos szélsője, Perisic okozhat zavart a védőink körében. Középen pedig Rakitic, a Barcelona stabil kezdőjátékosa szervezi majd a játékot, az irányító képességeit nem kell külön bemutatni, hétről-hétre láthatjuk azokat. A jobb oldalon maradt még egy poszt, ezt a Frankfurt játékosa Rebic tölti be minden valószínűség szerint.

Az egyszem csatár várhatóan Kramaric lesz, a Hoffenheim játékosát igyekeznek majd megtalálni a labdákkal. Az, hogy a labdatartás utáni továbbpasszolás, vagy csupán a befejező ember szerepe hárul rá, holnap kiderül. Ha a szükség úgy hozza, akkor a horvátok könnyen át tudnak állnia  2 csatáros játékra, mind Perisic, mind Rebic alkalmas arra, hogy csatárként vegyen részt a küzdelmekben.

Várható kezdőcsapatok:

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Orban, Kádár, Korhut – Szoboszlai, Nagy, Kalmár, Kovács –  Szalai

Horvátország: Kalinic – Barisic, Vida, Lovren, Brekalo – Modric, Kovacic, Perisic, Rakitic, Rebic – Kramaric

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK