Itt vagy most

Ahogy Fernando látja… MTK-Diósgyőr

Fernando Fernandez a MTK elleni, idegenbeli bajnoki előtt válaszolt az újságírók kérdéseire. A következőkben az ő gondolatait olvashatjátok.

 

A válogatott szünet miatti két hetes pihenő után, szombaton 17 órától, az OTP Bank Liga 26. fordulójában az MTK ellen lép pályára csapatunk a Hungária körúton. Mit vár a mérkőzéstől?

Mindig jól jönnek az ilyen szünetek, mert így több időnk van felkészülni a mérkőzésre. Az elsődleges feladat az elmúlt mérkőzések hibáinak a kijavítása volt. Fontos mérkőzés következik, mivel egy közvetlen rivális otthonába látogatunk.

 

A DVTK az utóbbi 3 idegenbeli mérkőzésén 13 gólt kapott, miközben egyet sem szerzett. Nem aggasztja ezt?

Természetes aggaszt, különösen a Ferencváros elleni meccs után aggasztott. Le kellett zártunk ezt a rossz sorozatot. Szerintem sikerült, mert Puskás Akadémia ellen nem kaptunk gólt és meg is nyertünk a mérkőzést. Debrecenben nem állt mellénk a szerencse, csak 1-et kaptunk, de nem tudtunk kiegyenlíteni. Az elmúlt 4 meccsen csak 1 gólt szereztünk, ezen természetesen javítani kell. A legaggasztóbb mérkőzés az Újpest elleni volt, mert szinte semmi helyzetet nem alakítottunk ki. A többi mérkőzésen megvoltak a lehetőségeink, ezen kellett az elmúlt két hétben dolgozni, hogy gólra is tudjuk ezeket váltani.

 

A jelek arra utalnak, hogy a helyzetkihasználással vannak a legnagyobb problémák. Hogyan lehet ezen változtatni?

Két lehetőségünk van. Az egyik, hogy leigazoljuk Cristiano Ronaldot, ami természetesen nem lehetséges. Illetve a rendelkezésre álló játékosok teljesítményén lehet javítani. A fociban a játékosok a legfontosabbak, edzőként csak segíteni tudunk nekik, hogy kihozzák magukból a maximumot. A hétvégén ők fognak pályára lépni. Foci nagyon komplex dolog. Van, hogy sok helyzetet alakítasz ki, viszont nem találsz a hálóba egyszer sem. És igaz ez fordítva is. A gólszerzés egy olyan dolog, hogy sokszor apróságok döntenek, nekünk ezeket a dolgokat kell megfognunk. Jól szervezettnek kell lenni, és mindenkinek ki kell venni a részét a gólszerzésből, a középpályásoknak és a védőknek is. Bízom a játékosaimban, győzni megyünk az MTK ellen.

 

Mit fog játszani az MTK?

Én is kíváncsian várom, hogy melyik arcát fogja mutatni az ellenfelünk. Ismerjük az MTK játékstílusát, rövid sokpasszos játék. Puskás ellen nem saját maguk voltak, megváltoztak. Mindig Torghellét próbálták megjátszani. Nem tudom, hogy ez az új edzői stílus, vagy pusztán a játékosok idegesek voltak, mert nem jöttek úgy az eredmények, ahogy szerették volna. Nem csak a Puskás elleni meccsük alapján készültünk a mérkőzésre, hanem elemeztük a korábbi összecsapásaikat is. Szerintem nagyon jól bánnak a labdával, meg kell próbálnunk elvenni tőlük a labdát és kontrollálni a mérkőzést. Viszont ha az valósul meg, mint a Puskás ellen, hogy direkt játékot játszanak, érdekes lesz, hogy Bognár, Kanta vagy Lencse, akik szeretik a labdát birtokolni, hogyan fognak ebben a rendszerben boldogulni.

 

Sérült, beteg, eltiltott?

Ugyanúgy állunk, mint a múlthéten. Makrai és Ivánka a műtétet követő rehabilitációt végzi. Bárdos Bencét megműtötték kulcscsont törését követően. Tóth Barna pedig elkezdte az edzést, de még nem áll készen a játékra. Ismaila Ousman játékára sem számíthatunk, mivel kisebb izomsérüléssel bajlódik. Van azonban két örömteli hiányzó is, Tóth Borisz és Orosz Donát az U17-es válogatottal van.

 

A múlt pénteki edzőmeccs után 2 nap pihenőt kapott a csapat, mivel töltötte a szabadidejét?

Budapesten voltam a feleségemmel.

 

Az MTK-t térképezte fel?

Kémkedtem (nevet). Nem, dehogyis. Csak turistaként, városnézés volt a program. Azt csináltuk, amit a feleségem szeretett volna, mert otthon nem én vagyok a főnök.

 

Mi a vélemény az MTK kapusának a teljesítményéről, az elmúlt forduló tükrében?

Nem szeretek személyes véleményt formálni egy játékosról, inkább csapatról szeretek beszélni. Azért van az edzője, hogy ő tegye meg ezt. Ennek ellenére jó kapus tartom Kicsakot.   Véleményem szerint sok helyzetet alakított ki a Puskás ellenünk, ilyenkor előfordul, hogy egy kapus hibázik.

 

Antal Botond áll majd a kapuban?

Boti jó munkát végez, minden bizonnyal ő fog védeni holnap. Véleményem szerint Boti a bajnokság legjobb kapusa. Elégedett vagyok vele.

 

Ez lehet számunkra meglepetés, hogy Feczkó Tamás után Lucsánszky Tamás új felfogást vezetett be az MTK-nál.

Megnéztem 5 meccset, mikor Lucsánszky Tamás a Nyíregyháza edzője volt, valamint szintén 5-öt, amikor a Fradi utánpótlás csapatát irányította. Megvannak a meglátásaim mire számíthatok. Az, hogy mit csinált Lucsánszky a Nyíregyháza és a Fradi kispadján még nem biztos, hogy sokat jelent, mivel egy edzőnek a játékosaihoz kell szabni a játékstílust.  Puskás ellen kicsit más arcukat mutatták. Szerintem veszélyes két ennyire különböző játékstílust kombinálni. Viszont minőségi játékosaik vannak, akik meg tudják ezt oldani. Ez a szünet jól jött neki is a felkészülés szempontjából.

 

Az előttünk álló 5 forduló során sok minden eldőlhet. Ez lehet az első lépés, hogy kicsit el tudnánk szakadni a kieső zónától. Mennyire lehet ilyenkor előre gondolkodni?

Ahogy közeledünk a bajnokság végéhez, minden meccs egyre fontosabb lesz. A következő két fordulóban olyan csapatokkal játszunk, akiknek hozzánk hasonlóak a céljaik. Ha megnézzük a riválisainkat, a Kisvárdára nehéz mérkőzés vár, a Haladásnak sem lesz könnyű dolga otthon. A holnapi 3 pont nagy lépést jelenthetne a céljaink eléréséhez.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK