Itt vagy most

Beharangozó: Kisvárda – Diósgyőr

Az utolsó szalmaszál?

A sereghajtó, Haladás elleni vereséget követően Fernando roppant bölcsen megállapította, a játékosok nem bírták el a mérkőzés tétjével járó mentális terhet. A következő gondolata arra vonatkozott, hogy sorsdöntő lesz a Kisvárda elleni bajnoki, amivel minden bizonnyal sikerült megnyugtatnia csapatát.

A Kisvárda története első szezonját tölti az NB1-ben, és hat fordulóval a vége előtt reális esélyük van arra, hogy jövőre a másodikat is megkezdjék. Huszonhét bajnokin 28 pontot gyűjtöttek, eggyel többet, mint mi, igaz, hazai pályán az előző három bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni, a Ferencvárostól egygólos vereséget szenvedtek, a Honvéddal és a Pakssal döntetlent játszottak. Házi gólkirályuk a bundabotrányban is érintett Horváth Zoltán, 7 találattal.

A hazaiak kapujában kétségkívül a brazil Felipe áll majd. A dél-amerikai játékos érdekes színfoltja az NB1-nek, esetlen, mégis hihetetlen bravúrokra képes, nem lepődnék meg, ha nyáron erősebb bajnokságba igazolna. Nélküle nem valószínű, hogy a Kisvárda még harcban lenne a bennmaradásért.

A szabolcsiak védelmében természetesen véletlenül sem találunk magyar játékost. A 32 éves szerb balbekk, Rados Protic kiszorította Vári Barnát, az eddig stabil kezdő Lukyanchuk pedig a Ferencváros elleni kiállítását követően nem valószínű, hogy visszaszerzi majd a helyét Bogdan Melnyktől, aki Felcsúton 85 %-os aránnyal passzolt, ráadásul gólt is szerzett. A hátvédsor közepén az ukrán Olimpik Donyecktől szerződtetett Anton Kravchenko, valamint a görög Theodoros Berios állják majd Vernesék útját.

A középpályás védekezésért -a változatottság kedvéért- egy ukrán szűrő, Roman Karasyuk, illetve a csapatkapitány, a brazil Lucas felelnek majd. Utóbbi szintén ott volt a legutóbbi forduló válogatottjában, egy gólpasszal vette ki a részét a Puskás Akadémia legyőzéséből. Előttük egy görög irányító, Stavros Tsoukalas feladata lesz a támadások szervezése. A középpályás 30 éves, korábban megfordult a PAOK, a Giannina és az Aszterasz Tripolisz együtteseiben is, idén két bajnoki gólja van, az előző hét mérkőzést kivétel nélkül végigjátszotta.

A támadótrióban végre magyar játékossal is találkozhatunk majd, a korábbi Standard Liége vagy Bursaspor játékos, a 28 éves, román válogatott Georghe Grozav balról, egykori csapatkapitányunk, Gosztonyi András jobbról támogatja majd az egyszem csatárt, az idén már négygólos Brana Ilicet. A házi góllövőlistát vezető Horváth Zoltán jó eséllyel csak csereként jut majd szóhoz, ahogy történt az Felcsúton is.

Fernando Fernandez eddigi -talán- legnehezebb feladata előtt áll. El kell ugyanis hitetnie játékosaival, hogy képesek még idegenben meccset nyerni, ami szombaton, legnagyobb jóindulattal is már-már csodával érne fel. Ha hozzá tesszük még, hogy a “sorsdöntőnek” beharangozott meccseket menetrendszerűen elveszítjük, elmondható, nem sok jóval kecsegtet a szombati, kisvárdai túra…

Márkvárt Dávid letöltötte eltiltását, újra számíthat rá a szakmai stáb. Kérdés, egy fecske csinál e nyarat, a játékunk továbbra is tragikomikus, a labda nélküli mozgások teljes hiánya miatt a sokpasszos stílusunk gyakorlatilag csak a szurkolók elaltatására alkalmas, az alibi átadásoknak “köszönhetően”. Az egyetlen esélyünk a támadások befejezésére, ha a beadni egyébként nem tudó Juhar-Shestakov páros véletlenül mégis fejberúgja valamelyik társát az ellenfél kapuja előtt. Más kérdés, hogy senki sincs köztük, akinek a fejjátékában akár csak minimális potenciál is rejlene.

Várható kezdőcsapatok:
Kisvárda: Felipe – Melnyk, Kravchenko, Berios, Protic – Lucas, Karasyuk – Gosztonyi, Tsoukalas, Grozav – Ilic
Diósgyőr: Antal – Polgár, Brkovic, Tamás – Shestakov, Szabó, Márkvárt, Tajti, Juhar – Hasani, Vernes

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK