A bajnokcsapat házi gólkirálya – Granát Balázs interjú

2010. szeptember 27-én új arc tűnt fel Diósgyőrben. Az akkor 25 éves Granát Balázs Pápáról érkezett Miskolcra, és bár sokak számára ismeretlen volt a fiatal csatár, a szezon végére valamennyi Diósgyőr szurkoló megjegyezte a nevét, 13 találatával házi gólkirályként segítette bajnoki címhez, ezzel az NB1-be való feljutáshoz csapatunkat. Vele beszélgettünk.

Kedves Balázs, köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állsz! Hogyan alakult a pályafutásod, miután távoztál Diósgyőrből?

Nagyon köszönöm a megkeresést, nagyon jól esett. A barátaimnak azonnal elújságoltam, hogy nyolc év után sem felejtettek el Miskolcon! A profi pályafutásom véget ért a DVTK után, onnan kezdve már csak a civil életre koncentráltam, és kezdtem el felépíteni.

Mi a legszebb emléked a miskolci időszakodról?

Az egész miskolci időszak felejthetetlen, de ha mégis ki kellene emelnem egyet, az az utolsó hazai mérkőzésünk lenne, ahol 10.000 ember előtt játszottunk, ráadásul háromszor is sikerült betalálnom az ellenfél kapujába. Utána az ünneplés a pályán és a városban maga a csoda volt!

grani pólóTalán nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, az a diósgyőri csapat, amelyiknek te is a tagja voltál, az elmúlt évek egyik legjobb gárdája volt Miskolcon. Az NB2-es bajnoki címet többek között egy tizennégy meccses győzelmi sorozatnak köszönetően, kilenc pontos hátrány ledolgozásával sikerült elhódítani. Mi volt annak az együttesnek a legnagyobb erőssége?

Nem tudom, és nem is akarom kijelenteni, hogy mi voltunk az elmúlt évek legjobb gárdája, de az biztos, hogy mi akkor egy nagybetűs CSAPAT voltunk! A csapatba mindenkit beleértek, az irodistákon keresztül a szertárosokon át a masszőrökig, és még sorolhatnám. Mindenki a csapatért dolgozott. Innen is még egyszer hatalmas köszönet nekik! A munkájuknak köszönhetően nem volt nehéz összecsiszolódni és profinak lenni! Az erősségünk az volt, hogy nagyon egyben voltunk. Mindenki, külföldi és magyar, Miki (Benczés Miki), Vitya (Vitelki Zoli) és Gyuri bácsi (Veréb György) ezt rendkívül jól kezelte, és rakta össze a gárdát. Nagyon nagy érdemük volt ebben. Az csak hab volt a tortán, hogy a taktikát milyen nagyszerű labdarúgókkal kellett megvalósítaniuk. Nem akarok neveket sorolni, kitűnő játékos volt mindenki!

Annak idején Pápáról érkeztél Diósgyőrbe, egy NB1-es csapatból a másodosztályba. Fel tudod idézni, mi járt a fejedben, amikor megkerestek Miskolcról? Miért döntöttél a váltás mellett?

Pápán nem éreztem a bizalmat, nem kaptam elég játéklehetőséget. Nem nagyon gondolkodtam a váltáson, 25 éves voltam, egyet tudtam biztosan, hogy játszani akarok, szeretek focizni! A döntésben nagyon sokat segített Szentes Lázár és Lippai Áki, nekik is köszönöm utólag, hogy életem legszebb, legizgalmasabb részét élhettem meg Diósgyőrben!

Bár csak egy szezont töltöttél piros-fehérben, 13 találattal, házi gólkirályként segítetted bajnoki címhez, és feljutáshoz a csapatot. Nincs hiányérzeted amiatt, hogy az NB1-ben nem léphettél pályára diósgyőri színekben?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs hiányérzetem, mert egy ilyen szurkolótábor előtt futballozni hihetetlen érzés. Csodálatos volt! Azt, hogy miért alakult így, már nem boncolgatnám, elmúlt, nem haragszom senkire. Viszont utólag, hogy hol tart az életem, és milyen is az, nem cserélném el. Az élet engem igazolt, annak idején, amikor a profi labdarúgást abbahagytam, jól döntöttem!

Követed még a Diósgyőrt? Mi a véleményed a csapat szerepléséről?

Amióta eljöttem követem az eseményeket, Dobival (Dobos Atival) például rendszeresen beszélünk, Benczés Mikivel is megmaradt a jó kapcsolat. Az, hogy mi lehet az oka, innen messziről megmondani sajnos nem lehet, ott kellene lenni a stábbal, velük lélegezni és dolgozni. Akkor tudnám talán megmondani, hogy mi nem stimmel. Nagyon szurkolok a mindenkori csapatnak,mert ez a közönség ennél sokkal többet érdemel. Úgy gondolom, hogy Ferna jól összerakta a csapatot, egy pici türelem kellene még. A csapat bent marad az NB1-ben, ebben biztos vagyok. Utána Fernának lesz egy egész szezonja, újult erővel.

Mik a legfontosabb tulajdonságok, amikkel egy csatárnak rendelkeznie kell, hogy napjainkban profiként érvényesülni tudjon? Bele lehet tanulni ebbe a pozícióba, vagy jó csatárnak “születni kell”?

Én úgy gondolom, vérbeli csatárnak születni kell. Persze vannak megtanulható dolgok, de a kapu előtt az egyéniség a döntő: meg mered e a cselt csinálni, vagy hiszel és tudod magadról, hogy a hosszúba el tudod csavarni a labdát. Persze ott van még a szerencse faktor is, ami vagy melletted van, vagy nincs…

grani mezMik a jövőbeni terveid? Maradsz a labdarúgás világában?

Inkább a jelenről beszélnék, amatőr szinten focizom még Ausztriában a munka mellett. Van egy gyönyörű családom két fantasztikus kisfiúval (Botond 5 éves,Zénó 2). Nem szakadtam el teljesen a labdarúgástól, mert 2 éve két barátommal csináltunk egy egyéni képzéssel, tornák szervezésével, tanácsadással foglalkozó céget, a skillyfactory.hu-t. Ezt próbáljuk évről évre fejleszteni. A legjobb kapcsolatunk a DVTK-val van, többször kivittük az utánpótlást Csehországba, Szlovákiába nagyon jó nemzetközi tornákra, hadd fejlődjenek, tapasztaljanak a srácok!

Mivel töltöd a szabadidődet?

Szabadidőmet a családommal, gyerekeimmel szeretem tölteni, de még van bőven teendő a családi házunk körül is, amit 2 éve kezdtünk építeni.

Mivel foglalkoznál, ha nem labdarúgónak állsz?

Azt nem tudom merre vitt volna az élet, ha nem labdarúgónak állok, de ezen nem is gondolkozom, így jó ahogy történt minden, boldog vagyok!

Milyen tanácsokkal látnád el a gyermekeidet, ha egy napon ők is úgy döntenek, hogy futballisták lesznek?

Az biztos, hogy sportágat nem fogok ráerőltetni egyikőjükre sem. Amit viszont megteszek, hogy 10 éves korukig a lehető legtöbb sportággal megismertetem őket, és majd 10 évesen megkérdezem,hogy melyiket szeretnék csinálni Amit viszont választanak, amellett ki kell tartaniuk és csinálniuk kell teljes erőbedobással.

Ha a focit választják, akkor egy kicsit tudok nekik segíteni. Tudunk gyakorolni és edzői szemmel is tudok tanácsot adni, mivel megvan az UEFA B diplomám. Ha a focit választják, akkor azt nyomjuk 100%-kal.

Üzennél valamit a szurkolóknak?

Először is köszönöm,hogy ennyi idő után sem felejtettek el, pedig nem töltöttem el Miskolcon hosszú időt. Talán valamit jól csináltam,hogy még eszükbe ,eszetekbe jutok 🙂

Nagyon elcsépelt lesz, de igaz: tartsatok ki mindig a csapat mellett, buzdítsátok őket egész meccsen, mint ahogy tettétek velünk is az MTK ellen, elvégre ennek köszönhetően sikerült győztes gólt szereznünk az utolsó percben!

Kedves Balázs, köszönjük, hogy időt szántál ránk, őszintén reméljük, találkozunk még Diósgyőrben! 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK