Itt vagy most

Beharangozó: Budapest Honvéd – Diósgyőr

Az elmúlt héten a csapat feltámasztotta a reményt a bennmaradásra, azzal, hogy egy küzdős mérkőzésen legyőzték a Vidit. Adódik a kérdés: Eddig miért nem tudtatok így játszani, küzdeni? De ez most lényegtelen. Ami sokkal fontosabb, hogy még éppen a vonal alatt vagyunk, tehát a hátralevő két fordulóban mindenképpen pontot kell szereznünk. Ehhez a célhoz első körben a Honvédon át vezet az út, Budapesten. Mint tudjuk, idén (sem) vagyunk túl acélos gárda a túráinkon, így még inkább felértékelődne, ha pontot tudnánk szerezni.

A Budapest Honvéd csapata ebben az évben is más célokért küzd, mint mi. Tavaly a 4. helyet szerezte meg a gárda, nem sikerült a bajnoki cím megvédése. Ennek ellenére nem lehetett ok a csapat háza táján a panaszkodásra, az Európa Liga selejtezőjét el lehetett csípni ezzel is. Idén a végjátékra fordulva a Debrecen és az Újpest mögött 3 pontos lemaradásban figyel aktuális ellenfelünk, arra várva, hogy valamelyik rivális botlása révén akár a dobogót is megszerezhessék. Ebben remélhetőleg mi csak az utolsó fordulóban segítünk, hiszen az Újpest látogat majd ide. De ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre a Honvéd ellen kellene felmutatni valamilyen elfogadható eredményt. Az idei kiírásban eddig igazságos osztozkodás történt, már ami a pontokat illeti. Mind a két esetben a hazai csapat tartotta otthon az egységeket, most nagy szükségünk lenne arra, hogy ezen a helyzeten változtassunk. Ha a Honvéd otthoni teljesítményét nézzük, akkor erre mutatkozik némi remény, saját pályájukon vendéglátóink a 16 meccsükből csak 9 alkalommal hagyták el győztesen a pályát, emellett becsúszott 4 vereség is. Ráadásként ezeken az összecsapásokon 18 gólt kapott is a Honvéd, nem tűnik tehát lehetetlenségnek bevenni a kapujukat. Kérdés, hogy bennünk mennyi akarat lesz ehhez.

Mit várhatunk ellenfelünktől?

A kapuban meglepetésre számolni botorság lenne, kivétel nélkül, mind a 31 fordulóban eddig Gróf Dávid állta a sarat és a lövéseket, minden bizonnyal a hétvégén sem lesz ez másként. A kapus teljesítményére különösebb panasza nem lehet a szurkolóknak, de az tény, hogy alkalomadtán hajlamos 1-1 potyát összehozni a hálóőr.

A védelem olaszos stílusban játszik, Supka Attila megtartotta a Marco Rossitól megörökölt 3 védős rendszert. Itt csupán kismértékű rotációról beszélhettünk az elmúlt fordulókban, nagy általánosságban véve 4 játékos osztozott meg a 3 pozíción. Közülük nehéz megtippelni, hogy a hétvégén ki/kik kezdhetnek, így tényleg csak tipp jellegű összeállítás következik. Figyelembe véve, hogy a Honvédnak is fontos lesz a mostani összecsapás a dobogós helyezés lehetősége miatt, nem kizárt, hogy a rutin fog döntő szerephez jutni a védelem összeállításakor. Ez alapján Djordje Kamber lehet az egyik választás a védelem tengelyében, a rutinos védő középpályásból avanzsálódott belső védővé, de kitűnően megállja a helyét a jelenlegi posztján is. Mellette Batik Bence és Ivan Lovric lehetnek a befutók. Előbbi lendülete miatt juthat lehetőséghez, utóbbi a korábban már megemlített rutinját használhatja ki. A hátsó alakzat stabilitása felől így nem marad kétség.

A középpályán egészen sok variációs lehetősége akad a hazai gárdának, nehéz megmondani, hogy végül ki kap lehetőséget. Az egyik esélyes Heffler Tibor, aki a széleken robotolva segítheti a támadásokat, vagy éppen futhat hátra védőtársai kiegészítésére. Ő az egyetlen játékosa a Honvédnak, aki 4 sárga lappal rendelkezik, tehát adott esetben az utolsó fordulót kénytelen lenne kihagyni egy figyelmeztetés esetén. A másik szélen a csapat idén igazolt légiósa, Eke Uzoma juthat szerephez, akit a kieső Balmazújvárostól sikerült megszereznie a fővárosi együttesnek. A pálya közepén kiadó két hely közül az egyik szinte biztosan Nagy Gergőt illeti, a szezon folyamán alapembere volt csapatának, kicsi a valószínűsége, hogy ez hirtelen megváltozzon. A másik kiadó helyet pedig szinte kibérli ellenfelünk legnevesebb játékosa, a Bundesligában is megforduló Ben Hatira. Neve még a is ismerősen cseng sokak fülében, de reméljük, hogy játékosaink nem fognak berezelni egy név hallatán és szorosan fogják tartani a tunéziai játékost. Az utolsó hely, ami a csapat ezen részében kiadó, a csatárok mögötti ék, a szervező helye. Az elmúlt időkben itt is egy légiós kapott lehetőséget, Bamba Fousseni kezdett.

A csatársorban sem várható a rotálás megkezdése, Holender Filip termeli a gólokat futószalagon, a gólkirályi címért is versenyben van, szinte biztos, hogy ott lesz a kezdő sípszónál. A kérdés csupán annyi, hogy ki lesz a párja, mert itt is akad lehetőség a változatos megoldásokra. Ha azt nézzük, hogy ki a hatékonyabb, akkor Danilo csatlakozik a támadások építéséhez, de N’Gog kezdését sem lehet leírni, itt is nehéz eldönteni, hogy ki lesz a befutó, a Honvéd van olyan szerencsés helyzetben, hogy szinte minden posztra van két hasonló kvalitású játékosa.

Saját magunkról nehéz bármit írni egy ilyen tragikus szezon végén, amikor csodával határos módon verünk meg egy Vidit. Felemás érzések, felemás játékkép. Ha a játékoskeretet nézzük, akkor a kezdőcsapatot illetően lehetnek kétségeink. Mivel Szabó eltiltott lesz, Shestakov sérüléséről pedig keveset tudni, így kérdéses, hogy kik lesznek bevethetőek. Mazalovic is a felépülés fázisában tart, játéka kérdéses, Vernes Richárd pedig már 9 sárgát gyűjtött, így az ő szerepeltetése is hordoz némi veszélyt magában, mert könnyen kipontozódhat az Újpest elleni meccsig.

Várható kezdőcsapatok:

Honvéd: Gróf – Batik, Kamber, Lovren – Heffler, Nagy, Bamba, Ben Hatira, Uzoma – Holender, Danilo

Diósgyőr: Antal – Polgár, Karan, Brkovic, Tamás – Juhar, Tajti, Márkvárt, Vernes – Prosser, Hasani

Ez történt legutóbb:

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK