Itt vagy most

Beharangozó: Diósgyőr – Újpest

A Budapest Honvéd otthonában elért nyolcgólos döntetlent követően a saját kezünkbe került a sorsunk.

A szokásos számolgatásról idén sem kell azonban lemondanunk, amennyiben az MTK – Honvéd meccset a vendégek nyerik, vagy több pontot szerzünk a saját találkozónkon, mint a Kisvárda a Mezőkövesd ellen, úgy jövőre is az elsőosztályban szerepelhetünk. Remélhetőleg jó néhány játékosunktól végleg elköszönve.

Idei utolsó ellenfelünk bár versenyben van még a bronzéremért, csapnivaló formát mutat: előző öt bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni, a Felcsúttól, Fraditól, Viditől kikaptak, a Debrecennel és Honvéddal pedig döntetlent játszottak. Idegenbeli mérlegük alapján az ötödik helyre lennének jók, 4-5-6-os mérleggel, 18-17-es gólaránnyal, utolsó négy, Újpesten kívül lejátszott meccsükből hármat is elvesztettek. Legeredményesebb játékosuk az azóta Dél-Koreába igazolt ex-diósgyőri, Novothny Soma, akinek 9 bajnoki gólja volt idén lila-fehérben.

A vendégek kapujába Banai Dávid Felcsút elleni hibáját követően jó eséllyel visszakerül majd a szerb Filip Pajovic. Idén 28 bajnokin védett, ezeken pedig mindössze 20 gólt kapott.

A lila-fehérek csapatkapitánya, Litauszki Róbert sérülés miatt továbbra sem bevethető, így a védőnégyes közepén minden bizonnyal a macedón Kire Ristevski, illetve a 30 éves montenegrói, Mijusko Bojovic szerepelnek majd. Bojovic nincs játékban, bár a Puskás Akadémia elleni meccset végigjátszotta, az azt megelőző hat bajnokin egyáltalán nem jutott szóhoz. Őket a két szélen Branko Pauljevic és Dzenan Burekovic segítik majd. Burekovic, ha sérülés vagy eltiltás okán nem kell kihagynia csapata aktuális bajnokiját, szinte mindig végigjátssza a mérkőzéseket, Pauljevic pedig tavaly november óta minden percet a pályán töltött.

A középpályás védekezésért a nigériai Vincent Onovo valamint a szerb Bojan Sankovic felelnek majd, előttük pedig a Rácz Barna helyére bekerülő Nagy Dániel feladata lesz a vendég támadások szervezése.

A csatár pozíciójára két potens jelentkezője is van Nebojsa Vignjevic vezetőedzőnek, az elefántcsontparti Lacina Traoré ugyanúgy eséllyel pályázik a kezdőcsapatbéli tagságra, mint a nigériai Theophilus Solomon. Utóbbival mi lényegesen jobban járnánk, Traoré ugyanis 20 centiméterrel magasabb, mint Solomon, ez pedig akár döntő faktor is lehet, tekintve, hogy a beadások levédekezésében a Brkovic – Karan páros idén tragikus teljesítményt nyújt. Ugyancsak fontos lehet, hogy megakadályozzuk a beadásokat, amivel elejét vehetnénk az újpesti támadók fejjátékának, Polgár és Tamás azonban jó eséllyel Simon Krisztiánnal és Zsótér Donáttal lesznek kénytelenek farkasszemet nézni.

Fernando úgy tűnik, a szezon végére rájött, sokpasszos taktikája nem csak, hogy bűn unalmas, de még nevetségesen eredménytelen is. A mögöttünk hagyott két fordulóban már azt a benyomást keltette a csapat, mintha nem lenne kötelező a lehető leggyorsabban, a legközelebb álló társhoz passzolni, ami általában csak impotens adogatást jelentett, a kapura pedig teljességgel veszélytelen volt. Szerencsés esetben spanyol vezetőedzőnk -az előző, Újpest elleni bajnokink tanulságait levonva- ezúttal is hagyja majd játszani csapatát, akkor pedig már csak egy kérdés lesz nyitott, aminek a kimenetele rajtunk múlhat: a védelmünk vajon képes lesz e útját állni a gyors, technikás fővárosi támadóknak?

Velünk párhuzamosan MTK – Honvéd és Kisvárda – Mezőkövesd mérkőzéseket rendeznek, egy kispesti győzelem saját eredményünktől függetlenül a bentmaradásunkat jelentheti vasárnap este.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Antal – Polgár, Brkovic, Karan, Tamás – Szabó, Márkvárt, Tajti – Hasani, Vernes, Prosser
Újpest: Pajovic – Pauljevic, Bojovic, Ristevski, Burekovic – Onovo, Sankovic – Simon, Nagy, Zsótér – Solomon
A találkozó játékvezetője Iványi Zoltán lesz.

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK