Itt vagy most

Ahogy Fernando látja… év eleji sajtótájékoztató

A mai nappal megkezdte a felkészülést a DVTK labdarúgó csapata az OTP Bank liga következő szezonjára. Az idei első sajtótájékoztatón a csapat vezetőedzője, Fernando Fernandez, valamint a DVTK sporigazgatója, Tajti József várta az újságírók kérdéseit. A következőkben az ő gondolataikat olvashatjátok.

 

Az előző évben a bentmaradás volt a cél, idén milyen elvárásokkal vág neki a csapat a bajnokságnak?

Tajti József (T.J.): A tavalyi bentmaradás, illetve keret átalakítás után, egyértelmű, hogy idén a stabil középmezőny a célunk, van egy olyan álmunk is, hogy a középmezőny elején szeretnénk végezni. Szeretnénk még pár játékost igazolni, de a legfontosabb feladatunk, hogy a bentmaradás után a keretet egyben tartsuk.

Fernando Fernandez (F.F.): Abból kell kiindulni, ahogy a tavalyi évet lezártuk. Az elsődleges cél számomra, hogy megnyerjük az első meccset. A 12 csapatos bajnokság sajátossága, hogy közel vannak egymáshoz a csapatok. Ha nyersz 2-3 meccset, előbbre ugorhatsz a tabellán, viszont ha elveszted ezeket könnyen a kiesés szélére sodródhatsz. Emiatt nagyon fontos a kiegyensúlyozott teljesítmény. Az idei szezonban egy sokkal stabilabb, komfortosabb pozíciót szeretnék elérni a csapattal. Ha úgy folytatjuk ezt a bajnokságot, ahogy az előzőt befejeztük, sokkal jobb helyzetben leszünk az idei szezon végén.

 

Milyen szempontok szerint szerződtet játékost a DVTK?

T.J.: Van egy hosszabb távú stratégiai célunk. 2-3 év alatt szeretnénk elérni azt, hogy a keret 30-40 % -át, majd 50%-át a régióból származó játékosok adják. Ez egy folyamat, amit elkezdtünk, ennek megfelelően igazolunk. Azokat a fiatalokat, akiket úgy ítélünk meg, hogy bennük van a potenciál, hogy az első csapatban is pályára léphessenek, szépen folyamatosan építjük be a csapatba.

 

Téged, mint sportigazgatót mennyire viselt meg az elmúlt félév?

T.J.: Nyilván mindenkit megvisel egy ilyen kiélezett helyzet, de ez a munkámmal jár.

 

Csak lejárt szerződésű labdarúgókkal van lehetőséged tárgyalni vagy a következő idényben ez változhat?

T.J.: A keret nagy része már összeállt, nem várható nagyobb változás. Egy-két helyen szeretnénk változtatni. A fő célunk az, hogy a kölcsönben lévő játékosainkat megtartsuk, és ha nagyon fontosak, akkor anyagi áldozatot is tudunk hozni. 2-3 stratégiailag is nagyon fontos pozícióra szeretnénk igazolni. Ha ennek ára van, akkor egy egyensúly megtartása mellett anyagi áldozatot is tudunk hozni. A büdzsé nagyon szoros, nem szállhatunk el ebben a tekintetben.

 

Mik ezek a stratégiai pozíciók?

T.J.: Az egyik ilyen pozíció egy igazi befejező csatár volt, ahova már igazoltunk is játékost Haris Tabaković személyében. A többi játékosról nem szeretnénk nyilatkozni, mert közel vannak a tárgyalások lezárásai és ilyenkor egy kis apróság is dönthet, hogy kit választ az adott játékos. Amikor meg van a szerződés aláírása, akkor bejelentjük.

 

Van-e lehetőség, hogy a kölcsönjátékosok (Prosser, Szabó) itt maradjanak?

T.J.: Van rá esély, hogy itt folytassák. Azt gondolom, hogy nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz.

 

Gyorsan lesz mód lezárni az átigazolásokat, vagy nyitva maradnak a kapuk az átigazolási időszak végéig?

T.J.: Az a célunk, hogy minél előbb egyben legyen a keret, hogy együtt tudják megkezdeni a felkészülést. Tavaly a szereplésben és a nehéz indulásban közrejátszott az, hogy nagyon későn állt össze a keret. Ez most már nem fordulhat elő, mert a 90 %-a kész van. Azon dolgozunk, hogy azok a játékosok akik még jönnek, lehetőleg egy héten belül itt legyenek. Azt is el kell mondani, hogy ilyenkor az átigazolási időszak végéig mozgolódik a piac, a mi játékosaink iránt is érdeklődnek, elképzelhető, hogy valakit el kell engednünk. Azt nem mondhatjuk, hogy lezártuk a keretet, de a nagy részével kész akarunk lenni.

 

A bajnokság második felében látottak alapján, könnyebb lesz a csapatnak megvalósítani a Fernando által elvártakat?

F.F.: A szezon vége sokkal jobban sikerült, mint a szezon kezdete. De nem volt abszolút könnyű, nehéz feladat volt. Ezen az úton a csapat és a klub is sokat fejlődött. A következő évben is arra számítok, hogy a bajnokságból a Fradi és Vidi is ki fog emelkedni, biztos, hogy a tabella elején fognak végezni. A többi csapat szintje szerintem nagyon hasonló, apró dolgok döntenek. Az lehet az egyik erősségünk, hogy a tavalyi szezont együtt végigharcolták a játékosok, így már jobban ismerik egymást. Azt is jobban ismerik, hogy én mit várok el tőlük. Az a cél, hogy egy kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtsunk az idei év során, és jobb pozícióban tudjuk zárni a bajnokságot.

 

A saját nevelésű játékosoknak ismét nagyobb szerepet szánsz?

F.F.: Teljes mértékben. A klub filozófiája az, hogy a fiatal játékosokra támaszkodjon és őket beépítse. A felkészülést két akadémistával kezdi meg a csapat. Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz olyan, aki bemutatkozhat az első csapatban is. De soha nem ez érdekelt, hogy valaki akadémista-e vagy sem, hanem az adott héten legjobban dolgozó, legjobb formában lévő játékosokból próbálom meg összeállítani a kezdőcsapatot. Nagyon reménykedem benne, hogy idén kevesebb sérülés fog hátráltatni minket.

 

Hány labdarúgóra lenne szükséged a keret megerősítéséhez?

F.F.: A legfontosabb, hogy a tavalyi csapat gerincét együtt tudjuk tartani. Ez egy óriási erősítés lenne. Minden csapatnak szüksége van az erősítésre. Tajti Józsival nagyon jól tudunk együtt dolgozni, figyeljük a játékosokat, együtt értékeljük őket. Azt kell megoldani, hogy a távozók és érkezők közötti különbséget minél gyorsabban orvosoljuk. A legfontosabb az, hogy a tavalyi mag nagyon jó alapot szolgáltat az idei évre.

 

Hallani olyan hangokat, hogy a Kaposvár személyében már meg is van az egyik kiesőjelölt, mit gondolsz erről?

F.F.: Nem értek ezzel egyet. Tisztelni kell a Kaposvárt, megérdemelték, hogy feljutottak az első osztályba. Szeretnék nekik és a Zalaegerszegnek is gratulálni. Szerintem a Fraditól kezdve a Kaposvárig mind a 12 csapat megérdemli az NB1-es tagságot, azért vannak itt, mert megérdemlik.

 

Hány játékossal kezdjük a felkészülést?

F.F.: Ma 31 játékossal kezdtük meg a felkészülést. Farkasnak van egy plusz hét szünete, illetve Hasani a válogatottal volt ezért ő is kapott egy hét szünetet.

 

Két játékos érkezett kettő távozott. Egy kapussal és egy védekező középpályással kevesebben vagyunk, várható igazolás ezekre a posztokra?

F.F.: Elképzelhető. Minden csapatrészbe érkezhet erősítés, ezen dolgozik a klub. A keret 90 % kialakult. Ivan Rados eligazolt, de Pápai Krisztián az akadémiáról, aki tavaly is az első csapattal készült jó teljesítményt nyújtott. A klub ezen dolgozik, hogy ezeket a réseket kitöltse.

 

Szívesen látnád a csapatban következő játékosokat Danilo (Honvéd), Danilovics (Felcsút), Vági (Paks)?

F.F.: Olyan játékosokról beszélünk, akik jelen pillanatban más klub játékosai. Folyamatosan folynak tárgyalások különböző játékosokkal.

 

Fernando azt nyilatkozta korábban, hogy Ternován Patrikot és Óvári Zsoltot visszavárja. Mi a helyzet a többi kölcsönben szereplő játékossal?

F.F.: Kitl Krisztiánról később születik majd döntés, míg Szabó Balázsnak lejárt a szerződése. Ternován és Óvári visszaérkeztek, mindketten teljes jogú játékosai az első keretnek. Folyamatosan figyelemmel követte a klub a két játékost. Ternován akadémista, saját nevelésű játékos, aki több pozícióban is bevethető. Szerintem jó teljesítményt nyújtott Balmazújvárosban, sokat tett hozzá, hogy bent maradjon a csapat a másodosztályban. Óvári is meghatározó tagja volt a csapatnak. Jó tapasztalat volt ez mindkettőjük számára.

(Fotó: Balla Olivér)

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK