Itt vagy most

Mindent a célért

A jégkorong az egyik legkeményebb sport, ez nem vitás. De ami igazán azzá teszi, az nem is elsősorban a hatalmas iram vagy az ütközések, hanem akik játsszák – maguk a játékosok. Számtalan példával és statisztikával alá lehetne támasztani, hogy miben és mivel kimagaslóak a jégkorongozók, mégis egy teljesen más nézőpontból szeretném megvilágítani mindezt.

A 2018/2019-es NHL szezon rájátszásának végére két csapat maradt állva a kezdeti 31-ből: a St. Louis Blues és a Boston Bruins. E két együttes harcolta ki a lehetőséget, hogy megmérkőzzön a világ egyik legáhítottabb serlegéért, a Stanley Kupáért. A négy nyert mérkőzésig tartó párharc során 2-1-es bostoni vezetéssel fordultak a felek a negyedik mérkőzésre. A találkozó első harmada 2-1-es St. Louis-i előnnyel ért véget, kezdődhetett a második húsz perc. A játékrész első pár perce gyorsan eltelt, majd jött a negyedik perc.

Ekkor a hazaiak birtokolták a korongot, mikor is a támadóharmad bedobókörénél Brayden Schenn – a St. Louis csatára – lövésre szánta el magát. A korong azonban nem jutott el a kapuig, mivel a Boston szlovák hátvédje, a csapatkapitány Zdeno Chara blokkolta azt ütőjével. A pakk olyan szerencsétlenül változtatott irányt, hogy a hatalmas bekk arcába vágódott. Rögtön látszódott, hogy nagy a baj, mivel a játékos erősen vérzett és nehezen hagyta el a jeget. Egy ilyen eset után nem ritka, hogy nemcsak a találkozó, de egy teljes szezon véget ér a sérült számára. Itt is erre lehetett számítani, főleg azután, hogy a meccs után felállított diagnózis szerint eltört az állkapcsa.

Azonban rácáfolva az esélyekre, Chara már a harmadik harmadra a többiekkel együtt a kispadon volt – bár jégre nem lépett, mégis hihetetlen akaraterőről és eltökéltségről tett tanúbizonyságot jelenlétével. Ennek ellenére a találkozót 4-2-re a St. Louis nyerte, amivel kiegyenlítette a párharc állását. A csapatkapitány elvesztése komoly fordulatot hozhatott volna a küzdelembe, ez viszont nem következett be, mivel Chara egy speciális sisakban pályára lépett az ötödik mérkőzésen, majd a hatodikon is – ezen góllal segítette csapatát -, s végül a mindent eldöntő hetediken is, bár a Stanley Kupát nem sikerült elhódítani. Ahhoz, hogy szerepelhessen, segítségére volt az a speciális sisak, melyet úgy alakítottak ki, hogy helyén tartsa sérült állát.

Zdeno Chara speciális sisakban a Stanley Kupa döntőjében

Az NHL a világ elsőszámú jégkorong bajnoksága, mely telis-tele van hihetetlen történetekkel és pályafutásokkal. Ahhoz azonban, hogy hasonló történettel találkozzon az ember, nem kell messzire utazni, igazából csak pár évet kell visszamenni az időben. A 2016/17-es MOL Liga szezon negyeddöntőjéig kell visszaemlékezni, arra az ominózus Ferencváros elleni hétmeccses küzdelemre. A párharc első mérkőzése Miskolcon zajlott, melyen sajnos 5-4-es vendégsiker született. Ezen az estén egy hasonlóan ártalmatlannak tűnő szituációban sérült meg az akkor még nálunk szereplő Tóth Adrián. Egy lövést blokkolt ő is – hogy szándékosan vagy csak épp arra helyezkedett, erre sajnos nem emlékszem – ami után fájdalmas arccal, bicegve hagyta el a jeget. Nem sokkal később kiderült, hogy eltört egy csont a lábfejében. Az eset 2017. február 14.-én történt, s ahogy az várható volt, támadónk már nem lépett jégre a Ferencváros ellen.

A realitásokra viszont ő is rácáfolt, mivel alig két héttel később, február 28-án az Újpest elleni elődöntőben már újra jégen volt, igaz ekkor még jóval kevesebb jégidővel. Aztán szépen szépen lassan újra belejött a játékba és a bajnoki döntőben estéről estére egyre jobb teljesítménnyel rukkolt elő. 2017. március 20-án a negyedik találkozón egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett,  majd két napra rá a mindent eldöntő ötödik felvonáson az ő gólpasszával egyenlített a csapat, s lett végül harmadszorra is bajnok.

Az ilyen és ehhez hasonló történések nem példa nélküliek a sport világában. Minden sportágnak megvannak a maga veszélyei és szépségei. Ezeket a sportolók a kezdetektől ismerik és vállalják, mégis sokszor úgy tűnhet, hogy túlfeszítik a húrt. Kívülállóként nehéz megérteni, hogy miért kockáztatnak ilyen sokat – a saját egészségüket, testi épségüket – egy trófea vagy egy bajnoki cím elhódításáért. Ha teljesen nem is érthetjük meg soha, de azt azért láthatjuk, hogy hosszú évek munkája van abban a teljesítményben, amely a döntő pillanat közelébe viszi őket. Sokaknak egyszer jön el a nagybetűs lehetőség arra, hogy elérjék azt címet, melyről sokan hiába ábrándoznak egy életen át. Innen nézve már nem tűnik annyira elrugaszkodottnak és felelőtlennek, hogy ami módjukban áll – a modern orvostudomány és technika segítségével  -, azt meg is teszik azért, hogy ne vesszen el egy életre szóló esély.

Kép forrása:

  • https://bleacherreport.com/articles/2841116-zdeno-chara-reveals-multiple-fractures-plates-wiring-in-jaw-after-scf-injury

 

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK