Itt vagy most

Beharangozó: Mezőkövesd – Diósgyőr

A “rangadó” jelzőt mindig más-más okból aggathatjük a találkozókra: van, hogy két bajnoki rivális találkozik, lehet, hogy nem egymás közvetlen ellenfelei, de komoly hagyományai vannak az összecsapásnak, előfordul, hogy a nagy számú szurkolótáborok hangpárbaja, és van, hogy a földrajzi elhelyezkedés indokolja ezt az elnevezést. Jelenleg éppen ez utóbbiról beszélhetünk, mert (sajnos) a Mezőkövesd velünk ellentétben a dobogóért harcol, komoly közös történelemről nem beszélhetünk, figyelembe véve, hogy pár éve még egy libalegelőn játszott a megyei elsőosztályban a kövesdi csapat, szurkolóik pedig gyakorlatilag nem is nagyon vannak. Az mégis kétségtelen, hogy évtizedek óta mi vagyunk Borsod-megye elsőszámú klubja, Kuttorék viszont komoly trónkövetelőkké léptek elő.

Korábbi hátvédünk remek csapatot épített fel Matyóföldön, más kérdés, hogy ez jó eséllyel bárki másnak is sikerült volna, ha megkapják azt a költségvetést, amivel ők dolgozhatnak az elmúlt pár évben. 

Ahhoz képest, hogy mennyire esélytelennek tűnünk a két csapat tabellán elfoglalt helyezését, és a közelmúlt kövesdi, egymás elleni meccseit látva, talán mégsem olyan egyértelmű a helyzet, hogy feltartott kézzel kelljen elutaznunk Magyarország egyik legfeleslegesebb sportlétesítményébe. A hazai kék-sárgák az elmúlt öt bajnokijukon éppen annyi pontot szereztek, mint mi, 9-et, apró különbség, hogy mi a mi mérlegünk 3 győzelem és két vereség (ebben van három idegenbeli meccs és egy Fehérvár elleni bajnoki), az övék 2 győzelem és 3 döntetlen. Még a gólkülönbségünk is egészen hasonló ezeken a meccseken, mindketten 8-8 gólt szereztünk, igaz, mi hatot kaptunk, ők csak négyet. Hazai pályán a mérlegük 4-1-2, a Paks és a Honvéd is legyőzte őket Kövesden.

A hazai kapuban a fiatal Szappanos Péter áll majd. A védelem szélein Farkas Dániel, valamint az a Silye Erik kezdhet, akivel a közeljövőben talán jobban megismerkedhetünk majd. A tengelyben a szlovák Robert Pillár, valamint a 29 éves horvát, Matija Katanec játszhat az ukrán Andrij Nesterovot megelőzve. Télen ebbe a csapatrészbe érkezik majd a korábbi válogatott, Guzmics Richárd. Ismerve a Magyarországon uralkodó urambátyám rendszert, meglepő lenne, ha korábbi szombathelyi csapattársa, Kuttor Attila nem a kezdőcsapatban számítana rá. Akár abban az esetben is, ha a teljesítménye nem feltétlenül indokolná ezt. 
Ki kell emelnünk, hogy a magyar mezőnyben eddig a legkevesebb gólt kapták, szám szerint 11-et.

A középpálya közepén a Puskás Akadémia ellen gólt szerző fehérorosz szűrő, Aleksandr Karnitskiy lesz a fehérvárról kölcsönvett, miskolci születésű Berecz Zsombor párja. Előttük a támadásokat a Pekár László – Nagy Dániel páros egyike szervezheti, utóbbi már két gólt jegyez idén. 

A támadóhármas közepén a grúz center, a hat gólos Budu Zivzivadze kapja majd a Cseri TamásVajda Sándor párost szárnysegédeknek, a védelmünk így komoly erőpróba elé néz szombat délután. 

A hétközi kupa-kiesésünk a lehető legrosszabbul alakult: a hosszabbítás valószínűleg sokat kivett a játékosokból, a másodosztályú csapat elleni kiesés bizonyára nem tett jót az önbizalmunknak, ráadásul valószínűleg nem számíthatunk majd a megsérült Márkvárt Dávidra. Legutóbb talán az Újpest elleni idegenbeli bajnoki előtt voltak ilyen rosszak az előjelek… 

Várható kezdőcsapatok:
Mezőkövesd: Szappanos – Farkas, Katanec, Pillár, Silye – Karnitskiy, Berecz – Cseri, Nagy, Vajda – Zivzivadze
Diósgyőr: Danilovic – Shestakov, Polgár, Karan, Tamás – Iszlai, Szabó – Hasani, Rui Pedro, Prosser – Bacsa

Ez történt legutóbb: 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK