Itt vagy most

Átigazolási hírmorzsák – Új év, új lendület

Az utóbbi  időben, ahogy ilyenkor lenni szokott, a hokiklubok elkezdték finomhangolni keretüket a rájátszásra. Az átigazolási határidő a Tipsport Ligában február 15., így eddig van lehetőség egy-egy utolsó üzletet nyélbe ütni. A Jegesmedvék soraiban is történtek változások, ezért elsősorban ezeket foglalom össze, illetve röviden a ligán belüli átigazolásokból emelek ki néhány érdekesebbet.

Ahogy azt az óév utolsó napjaiban a klub ismertette, nem hosszabbított szerződést a kanadai-kazah Martin St. Pierre-rel, aki a Slovan Bratislava-ba távozott. Az október végén érkezett csatár Mathieu Tousignant sérülése okán került célkeresztbe, s mivel nem sokkal korábban távozott a brit Sheffield Steelers-től, így rövidesen Miskolcon találhatta magát. Az elmúlt két hónapban 19-szer lépett lépett jégre piros-fehérben: 17 Tipsport Ligás találkozón 13 ponttal (4 G, 9 A), míg két Magyar Kupa mérkőzésen 3 ponttal segítette a csapatot. Ilyen rövid idő alatt nehéz mély nyomot hagyni, ám játékát számomra magabiztos buli elhozatalai tették egyedivé. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy első számú és legeredményesebb bulizónk továbbra is Vas János maradt. Hiányát leginkább úgy fogjuk a következőkben érezni, hogy jégidejét valaki(k)nek majd át kell vállalni, ami egy hosszú és kiélezett sorozatban, mint amilyen ez a liga, könnyen megbosszulhatja magát.

A másik változást három napja jelentette be a klub, miszerint hátvédünk, Kiss Dániel február 14.-ig kölcsönbe Újpestre kerül. Távollétét természetesen bármikor megszakíthatja a szakvezetés és visszahívhatják, ha szükségét látják. Azt azonban látni kell, hogy a szezon során eddig csak epizódszerepet szántak neki, amit a 33 mérkőzésre jutó 259 játékperce jellemez legjobban, mely mindössze 7 perc 51 másodperc átlagosan. A több játéklehetőség mindkét fél érdekeit szolgálják, hiszen a padon ülve nem lehet a csapaton segíteni. Az UTE-ban már kétszer pályára is lépett az első sor védőjeként (előbb büntetőkkel maradtak alul a Gyergyóval szemben, majd 7-2-re kiütötte őket a Hokiklub Budapest), melyeken pontot nem szerzett, plusz/mínusz mutatója -2.

A saját házunk táján nagyon komoly változások nem várhatók. Két kapusunk alapvetően jól teljesít – bár egy pici pluszt még várok tőlük -, a védelem úgy néz ki teljes, főleg, ha még kölcsönadni is van kapacitás, s csatárfronton is 14 játékosunk áll alapesetben rendelkezésre, amiből egy-két hiányzóval még elboldogulunk. Összességében nem rossz a keretünk, csak hát az ördög a részletekben rejlik, nevezetesen abban, hogy ki mennyi időt tölt a jégen: a legtöbbet Davis Vandane szerepel, átlagosan 22 perc 45 másodpercet meccsenként, míg például Kiss Patrik csak 8 perc 32 másodpercet (összehasonlításnak két olyan játékost vettem, aki mind a 34 meccsen lehetőséget kapott). Ezek alapján nem gondolom, hogy bankot kellene robbantanunk az igazolások miatt, viszont érdemes lenne elgondolkozni, hogy miként lehetne minél hatékonyabban növelni a keret mélységét.

Miután megnéztük mi történik a saját portánk körül, igyekszem összefoglalni a játékosmozgásokat az elmúlt időszakból.

Az ünnepek és az újév alatt a legaktívabb klub a Slovan Bratislava volt. Gyors egymás utánban három légióst is szerződtettek: Brett Carsont, Martin St. Pierre-t és Joe Basaraba-t. Mivel St. Pierre-t már korábban bemutattam, s valamivel jobban ismerjük, ezért a másik két érkezőre koncentrálok. Brett Carson komoly tapasztalattal rendelkező 34 éves védő, aki pályafutása során bemutatkozott az NHL-ben (90 mérkőzésen szerepelt), de javarészt az AHL-ben szerepelt. Megfordult a svéd, az osztrák és a finn bajnokságban is, utóbbiban közel 180 meccset játszott, mielőtt ideérkezett volna. Joe Basaraba valamivel fiatalabb két újdonsült csapattársánál (27 éves) és kevésbé impresszív pályafutás áll mögötte. Egy év skót kitérőt leszámítva szinte kizárólag az ECHL-es csapatokban szerepelt, pontosan 260 találkozón, melyeken 164 pontot (68 G, 96 A) hozott össze.

A szlovák főváros mellett a budapesti csapatok sem tétlenkedtek – előbb a Ferencváros megszerezte a Nagymihálytól a finn Aki Juusela-t, a MAC Újbuda pedig, orvosolandó a Bálizs Bence sérülésével keletkező űrt, leigazolta az olasz válogatott hálóőrt, Andreas Bernardot.

A Kassa tovább mélyítette keretét a szlovén Ziga Pavlinnal, aki évekig az osztrák bajnokságban szerepelt a Ljubjanával, valamint a játszott a svéd, az orosz és legutóbb a cseh másodosztályban.

A ligautolsó Liptószentmiklós egy igen figyelemre méltó pályafutással rendelkező orosz csatárt tudott szerződtetni Alexander Nyikulin személyében. A tapasztalt center bár tett egy próbát Amerikával – ahol nem sikerült gyökeret verni az NHL-ben és inkább az AHL-ben foglalkoztatták -, karrierjének nagy részét a KHL-ben töltötte. Itt sok csapatban megfordult, legutóbb a Vityaz Podolszk együttesét erősítette.

Egyelőre ennyi mozgás történt a ligában, melyet már hivatalosan is megerősítettek. Azonban biztosak lehetünk abban, hogy lesznek még változások, ahogy közeledik az átigazolási határidő és élesedik majd a rájátszásért folyó verseny. Amint lesznek újabb fejlemények, úgy igyekszünk mi is beszámolni róla.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK