Itt vagy most

Beharangozó: Fehérvár – Diósgyőr

A koronavírus okozta pánik gyorsan megtizedelte az európai focit is, az 55 bajnokságból már csak 5 pontvadászat nem került felfüggesztésre. Az egyik éppen a magyar NB1, így szombat este bár csak a tv képernyői elől, de kiszurkolhatjuk, hogy az egyre jobb formába lendülő csapatunk ezúttal Fehérvárról is elhozza a három bajnoki pontot. 

A legutóbbi találkozásunkhoz képest lesznek új játszótársaink hazai oldalon, egy Nikolics ment (Marko) egy másik jött (Nemanja), ami nekünk aligha jó hír, a vajdasági csatár úgy tért haza Magyarországra, hogy két fehérvári időszaka között Lengyelországban és Amerikában is gólkirályi címet szerzett. Természetesen ez a teljesítmény sem volt elég, hogy alapemberré váljon a válogatottban, mert Szalai Ádám tíz centiméterrel magasabb nála, de ez egy másik cikk témáját képezhetné. A régi – új vezetőedző Joan Carillo lett, aki az elmúlt években olyan csapatoknál dirigálhatott, mint a Wisla Krakkó vagy a Hajduk Split. Jó eséllyel tehát egy olyan játékoskerettel is képes lenne eredményeket elérni, amely nem kóstál kétszer annyit, mint a mögöttük következő tíz gárda együtt. 

Kissé talán túloztam, a mi keretünk összeértéke 6.000.000 euró, az övék 22.000.000, ezt figyelembe véve pedig nem is rossz arány, hogy mióta Feczkó Tamásék átvették a csapatot, két ponttal verjük őket. Igazi rangadó lesz a szombati, az NB1 két legjobb formában lévő csapata találkozik szombat este, méghozzá úgy, hogy az elmúlt öt idegenbeli meccsünkön több pontot szereztünk (11) mint a Fehérvár az előző öt hazai bajnokiján (10). Idén egyébként 12 próbálkozásból már négyszer is legyőzték őket otthon, hiába lesz nehéz dolgunk, nem erről az akadályról forgatnák a Mission Impossible következő részét. 

 A hazai kapuban a válogatott kerettag Kovácsik Ádám áll majd. Fizimiskájában Antal Botondra hajaz, kevés kapott góljuk (22) inkább a védelemnek, mintsem neki köszönhető.

Annak a védelemnek, ahonnan hiányozni fog egy alapember Fiola Attila személyében. A váltótársa, Loic Nego – sajnos – komolyabb játékerőt képvisel nála, vélhetően Vági András dolgát nehezíti majd. A balbekk az a Stopira lesz, aki az utóbbi időben középhátvédként is csillogtatta tudását, középre pedig visszakerül a ZTE elleni 5-0-ás meccsen pihentetett Juhász Roland, az észak-macedón Visar Musliu helye viszont biztos.  

A középpályás védekezésért – vagy inkább a mélységi labdák osztogatásáért – Pátkai Máté felel, aki szinte teljes mértékben a kispadra szorította Elek Ákost is. Korábbi kapitányunk olyannyira nem jut szóhoz Pátkai mellett, hogy bár eddig a Magyar Kupa küzdelmeiben számított rá a stáb, legutóbb a ZTE ellen (otthon) lejátszott találkozón már nem lépett pályára. Az előtte rendezett három bajnokin viszont összesen játszott 26 percet. Vélhetően arra készül szombati ellenfelünk, hogy a mérkőzés nagy részében náluk lesz a labda, mi pedig felhúzzuk a falat a kapunk elé, így Kovács István kezdetése szintén valószínűnek tűnik.

Székesfehérváron megirigyelték a Kisvárda multikulturális öltözői hangulatát, ezért a támadó középpályás és szélső posztokon nem találkozhatunk honfitársunkkal: az egyre jobb formába lendülő, eddig hatgólos Ivan Petryakot a Fraditól “rabolták el”, a nigériai Funsho Bamgboye a tavaly kieső Haladástól érkezett. A marokkói-francia támadó középpályás, Lyes Houri a román elsőosztályú Constanta csapatából tette át a székhelyét Fejér-megyébe. Az elmúlt három bajnokit végigjátszotta, a hétközi ZTE-verésből egy góllal vette ki a részét. 

A Fehérvár házi gólkirálya Armin Hodzic 9 találattal, őt pedig Futács Márkó követi, aki 7 gólos. Ennek ellenére jó eséllyel Nemanja Nikolics kezd majd centerben, aki végigjátszotta az elmúlt négy meccsét, ezeken három gólt szerezve. 

Jó érzés visszagondolni arra, hány hete várhatjuk úgy a szombati bajnokikat, hogy gyakorlatilag minden meccsen esélyesek vagyunk. De legalább is reális esélyünk van begyűjteni a három pontokat. Ez a sorozat nagyjából eddig tartott, a következő három körben a három dobogóssal játszunk. Végre láthatjuk, hányadán állunk, és lehetnek e vérmesebb reményeink a következő szezonban. A kiesés réme már nem fenyeget, ezért remélhetőleg nyomás nélkül játszunk majd egy izgalmas meccset, a világjárvány miatt sajnos nézők nélkül. Úgy gondolom, a Kiss – Nego és a Hasani – Stopira párharcok kimenetelétől függ, hogy ponttal tudunk e távozni Fehérvárról. Az alapembereink közül a héten többen sérüléssel, betegséggel bajlódtak, de minden bizonnyal tudják vállalni a játékot szombat este.

Várható kezdőcsapatok:
Fehérvár: Kovácsik – Nego, Juhász, Musliu, Stopira – Pátkai, Kovács – Petryak, Houri, Bamgboye – Nikolics
Diósgyőr: Danilovic – Shestakov, Polgár, Brkovic, Vági – Márkvárt, Iszlai – Hasani, Rui Pedro, Kiss – Ivanovski 

Ez történt legutóbb:

 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK