Itt vagy most

Papírforma: Diósgyőr-Ferencváros értékelő

Az elmúlt hetek teljesítménye után joggal várhattuk a meccset megelőzően, hogy a listavezető vendégek gond nélkül viszik majd el a 3 pontot. A kérdés csupán annyi lehetett, hogy igazak-e a pletykák azzal kapcsolatban, hogy Feczkó Tamásnak ez lehet az utolsó meccse Diósgyőrben edzőként?

A várakozásokkal ellentétben a meccs elején még viszonylag kiegyenlített volt a két csapat között folyó mezőnyjáték, a kapuk közelébe el sem nagyon jutottak a felek. Kérdés, hogy minek volt köszönhető ez a “nagy lendület”, hogy legalább nem fociztak le minket a pályáról. A kiváló taktikai felkészültséget megjelölni szinte kizárt, hogy a helyes válasz legyen.

Még fel sem ocsúdhattunk eme meglepettségből, a Fradi gyorsan jelezte, hogy nekik dominálni sem kell a meccset ahhoz, hogy gólt szerezzenek. Egy saját térfelükön megszerzett labdát juttattak 2-3 húzásból a kapunk előterébe, ahol a védőink ismételten csak nézők voltak és testközelből láthatták, ahogyan a semmiből szereznek vezetést a vendégek. Baturina fejeséről maradt le mindenki. 0-1.

Mikor pedig éppen kezdhettük volna nyugtázni, hogy ezen a meccsen sem lesz keresnivalónk, a csapatunk megmutatta, hogy azt a fajta kontrajátékot, amit az egész ősz folyamán képtelenek voltak  játszani, mert mindig elrontották, jól is meg tudják csinálni. Márkvárt kapott remek labdát, amit centerezett a középen teljesen üresen érkező Rui Pedro elé. A portugál pedig fejben még Mezőkövesden lehetett, az ordító lehetőséget persze, hogy elpuskázta. Belelőtte Dibuszba a labdát, mint aki nem is próbál helyezni. A kipattanó labda viszont nálunk maradt, majd egy újabb bepasszt követően Pedro lábára ráléptek, büntető. A légiós állt a labda mögé és szerencsével, de elment a kapus alatt a lövés. 1-1.

Még a visszajátszás után alig váltott vissza a rendező az élő képre, már azt csodálhattuk, amit eddig az egész évben láttunk. Már a labdakihozatallal gondjaink voltak. Mi több, Shestakov felelőtlenül passzolta el a labdát a saját térfelünküön. Ebből persze a vendégek rögtön indultak és az ukrán helyére lőtték be a labdát, amivel Zhubkov a kapuig mehetett. MNivel ők nem a diósgyőri helyzetkihasználás szintjén állnak, ebből a lövésből persze találat született. 1-2.

Az eseménydús pillanatok után kissé visszaesett a játék tempója, egyik csapatnak sem volt túl sürgős. Aztán valószínűleg a Fradi húzódott visszább, mert kétlem, hogy mi alakítottunk volna ki magunktól enyhe mezőnyfölényt, mindenesetre a vendégek térfelére helyeződött át a következő percekben a játék. Ami miatt már inkább felszaladhatott a homlokunkra a szemöldökünk, az az volt, hogy az elmúlt hetekhez hónapokhoz képest indokolatlanul kreatívan járattuk a labdát. Ültek a passzok, jók voltak a meglátások, mi több, csak mi lövöldöztünk a kapura. Vagy csupán a Fradi számolta el magát és nézett le minket annyira, hogy edzőmeccsnek tekintették a mait?

A szünetig már-már érthetetlen módon nálunk volt többet a labda, ugyan “életveszélyes” támadásokat nem vezettünk, de legalább nem volt vállalhatatlan a játékunk. A szokott pontatlanságunk megvolt a meccsen, talán ennek is köszönhető, hogy nem jutottunk közel a vendégek kapujához. Azért a vendégek sem adták fel teljesen a támadások vezetése utáni ambíciójukat, az egyik ilyennél Karannak felejthettek el szólni, hogy ha egy vonalban védekezne a többiekkel, akkor lesre is lehetne állítani a támadókat, de szerencsére nem lett nagyobb gond az akció végén.

A fordulást követően már jóval kiegyenlítettebb volt a meccs, kissé megrázták magukat a vendégek és nem csak a mezeket tették ki a pályára. Volt néhány kósza lövés is, csak az említés kedvéért, bár ezek inkább csak a statisztikáknak szóltak. Ebben az időszakban talán annyi említésre méltó esemény maradt, hogy Andó-Szabó úgy osztotta a sárga lapokat, mintha valami kaszinóban dolgozna, bár kissé indokolatlan volt ez a fajta lelkessége.

Majd jöttek a vendégek pillanatai, illetve Antal tündöklése. Mivel a védelmük továbbra is nagyjából úgy keringett a pályán, mint gólyaf*s a levegőben, nem volt nehéz olyan játékost találni a vendégeknél, aki üresen várta a labdát, ami rögtön a kapura is lőhettek. Gyors sorozatban 3 ilyen alkalom is volt, de Antal a helyén volt és megóvta a csapatot a két gólos hátránytól és a remény elvesztésétől.

Egy fontos tényezőről nem esett még eddig szó, mégpedig a Karan-tényezőről. Amióta visszatért a kezdőbe, lényegében minden meccsen ajándékozott egy gólt az ellenfélnek. A mai összecsapáson meglepő is volt, hogy már több, mint egy óra eltelt a meccsből és a szerb még nem csinált túl nagy butaságot. De eljött ez a pillanat is, teljesen érthetetlenül, a többi védőtől hátrébb és a támadóktól tisztes távolságban helyezkedett csapatkapitányunk, így gond nélkül kaphatott labdát Uzuni, mert sem védő nem volt rajta, sem lesre nem futhatott, a ziccert pedig könnyen használta ki. 1-3.
Pedig a játék képe alapján ez nem volt most benne…

A kapott gólt követően már épp elkönyvehettük a biztos vereséget, viszont Frimpong tehetett volna ellene, hogy ne legyen igazunk. Egy rövid passzára csapott le Grozav, aki ezzel az utolsó védő mögé került jókora előnnyel. Hiába állt azonban Grozav is egyedül szemben a kapussal, ismét megmutatkozott, hogy mennyire nem voltak a pályán a játékosok fejben. A kifutó Dibuszon kellett volna csupán átemelnie a románnak a labdát, vagy kicseleznie, ehelyett a kapu fölött is átemelte a lövéssel a játékos a zsugát, így megint kihagytuk a kihagyhatatlant és maradt a két gólos vendég fölény.

Az utolsó percekre persze kezdett ám nekünk is egyre fontosabbá válni, hogy sürgessük és pörgessük a játékot. Mindez úgy, hogy a listavezető ellen voltunk hátrányban, csupán vergődésnek hatott. Próbáltunk minél kevesebb húzásból átjutni a Fradi térfelére, a hiba csupán az volt az egyenletben, hogy ezt a vendégek nem hagyták. Vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy nekünk kellett volna pontosabb passzokkal operálni és jobban helyezkedni. Így csupán magunkat fárasztottuk érdemi eredmény nélkül. De ezzel az eredménnyel semmi váratlant nem hozott a csapat, ha jó formában vártuk volna a találkozót, akkor is kétséges, hogy egy ennyivel jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező csapattal szemben milyen eredményre lehettünk volna képesek. Főleg, ha a vendégek is komolyan veszik a meccset.

Hozzászólások

Written by 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK