Itt vagy most

Beharangozó: Csákvár – Diósgyőr

Mi, diósgyőriek viszonylag ritkán kezdünk úgy bajnoki szezont, hogy egyértelmű elvárás az első két hely egyikének megszerzése. Talán átélhetjük egyszer majd, hogy ez legyen a cél egy NB1-es pontvadászatban is, de ezúttal az NB2 mezőnyét kell magunk mögé utasítanunk.

Arról, hogy milyen esélyekkel futunk neki a tétmeccseknek még készül cikk, valamint a következő podcast témáját is ez fogja képezni, ma azonban foglalkozzunk az első akadállyal, a Csákvár együttesével.

Az egykori válogatott játékos, Mónos Tamás által irányított gárda kimondva-kimondatlanul a Puskás Akadémia fiókcsapata, ennek megfelelően többnyire fiatal játékosokat foglalkoztatnak, néhány rutinosabb spílerrel kiegészítve. 

A felkészülési meccseik közül talán leginkább az utolsó 3-4-ből érdemes kiindulni. Az első nyári edzőmeccsükön 3-1-es vereséget szenvedtek az NB3-as Soprontól, majd 2-1-re kaptak ki a Békéscsabától. Egy héttel később ugyancsak a viharsarkiakkal találkoztak és győztek 3-0-ra, a két csabai meccs között pedig 3-0 arányban verték meg a szintén NB3-as Veszprém együttesét is. Utolsó meccsükön a Pápának is három gólt lőttek, ellenben csak egyet kaptak, tehát úgy tűnik, a támadójátékuk kezd összeállni, igaz, többnyire NB3-as csapatokat tudtak megverni.

A hazai kapuban minden bizonnyal a nagyon fiatal, mindössze 18 éves Auerbach Martin kezd majd. A kapus kora ellenére már az U21-es válogatott keretéhez tartozik, a Puskás Akadémiától érkezett Csákvárra, korábban három alkalommal már az NB1-ben is védett. Előtte kezd majd a 27 éves Dulló Martin, valamint az a Vaskó Tamás, akit valószínűleg nem kell sokaknak bemutatnunk. A védelem jobb szélén a 26 éves mezőkövesdi Csirmaz Istvánt láthatjuk majd, aki bár bemutatkozott korábban az élvonalban is, többnyire NB2-es tapasztalattal rendelkezik. Az egykori Puskás Akadémia bekk, László Noel fedi le a védelem bal oldalát. 

A középpálya közepén Mónos Tamás minden bizonnyal a Mészáros – Bakos párosnak szavaz majd bizalmat, ők ketten valamennyi edzőmeccsen a kezdőben jutottak szóhoz. A 25 éves Mészáros Dávid az előző szezonban 33 bajnokin játszott a lehetséges 38-ból, tehát abszolút alapember a korábbi Felcsút-középpályás. Társa, a keret egyik legrutinosabb tagja, a 34 éves Bakos Szabolcs 20 bajnokin játszott, ezeken két gólt is szerzett. A romániai magyar játékos 2007 óta Magyarországon focizik, 181 NB2-es mérkőzésen 16 gólja és 37 gólpassza van, de az NB1-ben is pályára lépett 53 alkalommal. A széleken a legjobb esély Torvund Alexander és Bencze Márk játékára mutatkozik. A norvég-magyar Torvund eredetileg csatár poszton szerepelt az utánpótlás válogatottakban, Mónos Tamás azonban a középpályán szerepeltette az edzőmeccseken, a hozzá hasonlóan 21 éves és Mezőkövesdről szerződtetett Bencze Márk viszont valóban középpályás, ő játszhat majd a bal szélen. Utóbbi évekig Hollandiában légióskodott a Vitesse csapatában, U16-tól U19-ig szerepelt a magyar utánpótlás válogatottakban is. 

A csatárduó egyik tagja egy régi ismerősünk, Takács Tamás lesz. Talán a legszebb emlékünk lehet vele kapcsolatban a Ferencváros elleni hazai győzelem alkalmával szerzett találata, aminek köszönhetően begyűjtöttük a 3 pontot, miskolci időszaka után megfordult Debrecenben, Nyíregyházán, Mezőkövesden, Szegeden és Kazincbarcikán, mielőtt Csákvár felé vette volna az irányt. A Pápa és a Veszprém ellen is gólt szerzett a felkészülési meccseken. Mellette a Siófokról szerződtetett Murai Márk játszhat majd. Ferencvárosi nevelés, játszott angol és német alsóbb osztályú csapatokban is, “legmagasabb szinten” a magyar U18-as válogatott keretéhez tartozott. Ötven NB2-es bajnokiján 9 gólja és 1 gólpassza van, az NB1-ben 12 alkalommal lépett pályára, gólt nem szerzett. Amennyiben nem az ő szerepeltetése mellett döntene a stáb, akkor jó eséllyel Baracskai Roland lesz Takács csatártársa. A hazaiak három sérült játékosukra nem számíthatnak, Kártik Bálintra, Körmendi Kevinre és Baranyai Ádámra.

A csákváriak tavaly egy huszáros hajrának köszönhetően maradtak bent a másodosztályban, idén a 8.-17. helyeket lőtték be teljesítendő célnak. Edzőjük a támadófoci híve, csapatával letámadásokra építenek, elsődleges céljük már az ellenfél térfelén labdát szerezni, ha ez ma is így lesz, a védőinktől kivételesen magabiztos játékra lesz szükség. 

Ami minket illet, megtippelni is nehéz, hogyan sakkoznak Kondás Elemérék a szezon első meccsén. Valószínűsíthető, hogy a héten lebetegedett Oláh Bálintra nem számíthatnak, így középen Szeles és Zsemlye kezdhetnek, de akár Hegedűs János középpályán való játszatása is elképzelhető. Ha az edzőmeccseken szép dolgokat mutató Zsemlye Balázs mégis a kispadon kezdene, akkor minden bizonnyal Jurek Gábor lesz ott a pályán a kezdő sípszó idején, a jobbszélen. 
Több játékosunkat is megkérdezték az elmúlt napokban arról, mit várnak a szezonnyitón. Szinte mindannyian elmondták, hogy ellenünk valószínűleg a legtöbb csapat betömörül majd a kapuja elé, és az első gólokat nehéz lesz megszereznünk. Bízzunk benne, hogy viszonylag gyorsan sikerül ma is átlépni ezt az akadályt, de Suljiccsal, Németh Márióval, Molnár Gáborral, Könyves Norberttel nagyjából bárki ellen jó esélyekkel léphetünk pályára. 

Idei első beharangozónk végeztével említsünk meg egy érdekes statisztikát: az a csapat, amely ellen a Csákvár a legutóbbi három NB2-es szezonját megkezdte, a szezon végén mindig feljutott, tavaly a Gyirmót, 2019-ben és 2017-ben pedig az MTK…

Várható kezdőcsapatok:
Csákvár: Auerbach – Csirmaz, Vaskó, Dulló, László – Torvund, Mészáros, Bakos, Bencze – Takács, Murai
Diósgyőr: Póser – Eperjesi, Hegedűs, Szatmári, Bárdos – Szeles, Németh – Jurek, Molnár, Suljic – Könyves 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK