Itt vagy most

Beharangozó: Diósgyőr – Vasas

Az első fordulóban lejátszott bajnokit bár sikerrel vették a játékosok, mégis maradt hiányérzet a szurkolókban a második félidei játékot látva. Vajon lesz rajtunk hasonló nyomás az elsőszámú riválisunknak számító Vasas ellen is, és ha igen, ott is képesek leszünk kivédekezni a rohamokat?

Az angyalföldieket vezető, korábbi Diósgyőr labdarúgó Kuttor Attila nyáron akár a mi kispadunkra is leülhetett volna, a pletykák szerint azonban sokkal nagyobb összeget akart kiharcolni átigazolásokra, mint amelyet (akkor) biztosítani tudtunk. Így Kutya nem lett a vezetőedzőnk, most azonban mégis a DVTK Stadion kispadjára ülhet majd le – a vendég oldalra.

A csákváriakkal ellentétben a Vasas kerete nem cserélődött le annyira a nyáron, hogy teljes mértékben indokolatlan legyen az előző szezon-végi  statisztikai mutatókat alapul venni. Utolsó négy idegenbeli meccsükön összejött egy 1-0-s győzelem az utolsó helyen kiesett DEAC-cal szemben, az utolsó előttiként végző Kaposvár otthonában 2-1-re nyertek, majd 2-2-es döntetlent játszottak Soroksáron, hogy az utolsó házon kívül lejátszott bajnokijukon 2-0-ra veszítsék el a Nyíregyháza elleni bajnokit. Amin gyakorlatilag elment a feljutásuk, holott 1 pont is elég lett volna nekik az üdvösséghez.

A házi góllövőlistájuk élén tavaly az a Feczesin Róbert végzett 13 góllal, akinél pár hónapja agyi keringési zavart diagnosztizáltak, így ő kihagyja a hétfői bajnokit. 

A vendégek kapujában jó eséllyel az egykori Fradi-hálóőr, Jova Levente áll majd. A közelmúltban igazoltak egy tehetséges fiatal kapust Békéscsabáról Uram János személyében, valószínűleg azonban Kuttorék is úgy gondolják, mi lehetünk az egyik legnagyobb riválisuk idén, a szezon első rangadóján pedig nem lenne szerencsés egy új fiatalt a kezdőbe nevezni. Jova egyébként az előző szezonban Ivan Rados váltótársa volt, egykori horvát játékosunk azonban távozott Angyalföldről.

Feczesin mellett talán a csapat legnagyobb hiányzója a rutinos középhátvéd, Litauszki Róbert. Hiányában a két belsővédő Szilágyi Zoltán és Otigba Kenneth lesznek. Másodosztály ide vagy oda, kvalitásaikról sok mindent elmond, hogy Otigba korábban a Liverpool akadémiáján minden idők legmagasabb felvételi pontszámát érte el, és kifejezetten a BL győztes edző, Rafa Benítez szorgalmazta a leigazolását (igaz, a játékos végül Hollandiába szerződött), Szilágyit pedig sok Vasas szurkoló jobb hátvédnek tartja, mint egykori ferencvárosi társát. A védelem szélein szintén egy ex-fradista (bár Mezőkövesden nevet szerző) Silye Erik, valamint a korábbi 14-szeres U21-es válogatott Szivacski Donát szerepelnek majd. Az előző szezonban hellyel-közzel ez volt az alap védelem Angyalföldön (kivéve, ha Litauszki hadra fogható volt), és 38 bajnokin mindössze 35 gólt kaptak, tehát meccsenként kevesebb, mint egyet. Igaz, az utolsó 3 edzőmeccsükön (Kazincbarcika, Soroksár, Pécs) hét gólt szereztek ellenük, sőt, egy hónappal ezelőtt a Honvéd egy meccsen rámolt be nekik ennyit.

A középpályán mennyiség és minőség terén is el vannak eresztve Kuttorék, rendelkezésére állnak olyan rutinos játékosok, mint Pátkai Máté vagy Szatmári Lóránd, korábbi válogatott kerettagok, mint Berecz Zsombor vagy ex-csapatkapitányunk, Márkvárt Dávid, és tehetséges fiatalok, Hidi M. Sándor vagy Hinora Kristóf. Az Ajka ellen a Berecz – Márkvárt – Hinora hármas kezdett, Dávid gólpasszt adott és több jó indítása is volt, Berecz Zsombor pedig nagy gólt szerzett egy átlövésből. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy ők is „csak” egy félidő erejéig tudtak komolyabban dominálni, a szurkolók jelentős része pedig a csapatba követelte a meccs után Hidit és Pátkait is. Utóbbi már 33 éves, így nem kizárt, hogy őt valóban az egymás elleni meccsünkre jegelte a szakmai stáb.  

A támadótrió sem fog – magyar szinten – kisebb nevekből állni, Radó András NB1-es gólkirályként igazolt a másodosztályba, Balajti Ádám pedig még Diósgyőr játékosként tagja volt az U20-as világbajnoki bronzérmes csapatnak. A “kötelező” fiatal minden bizonnyal a kivételesen tehetséges Sztojka Dominik lesz. Talán beszédes, hogy sok Vasas szurkoló szerint szükséges lenne tovább erősíteni a támadósort, hogy idén ne bukják el a feljutást.  

Kondás Elemér hozott meglepő döntéseket a Csákvár elleni bajnoki előtt/alatt. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, melyek voltak a számunkra furcsa választásai akár a kezdőcsapat, akár az egyes játékosok posztjai tekintetében. Arról egyelőre nincs hír, hogy követi-e a győztes csapaton ne változtass-elvet, vagy eszközöl-e majd változtatásokat, utóbbit azonban előrejelezheti, hogy Oláh Bálint meggyógyult a betegségéből. 

Még sok van hátra a bajnkságból, de az egyik legnagyobb riválisunkkal szemben aratott győzelem nagy lökést adhat – főleg fejben – a folytatáshoz.

Várható kezdőcsapatok:
Diósgyőr: Póser – Polgár, Szűcs, Szatmári, Bokros – Oláh, Zsemlye – Könyves, Molnár, Németh – Horváth
Vasas: Jova – Szivacski, Szilágyi, Otigba, Silye – Berecz, Márkvárt, Hinora – Sztojka, Balajti, Radó 

Hozzászólások

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK